Trump: OSN má pod vedením Guterresa ohromný potenciál

NETKY.SK • 21 Október 2017, 06:44 • 2 min
Trump: OSN má pod vedením Guterresa ohromný potenciál

WASHINGTON - Organizácia Spojených národov má "ohromný potenciál" pod vedením svojho súčasného generálneho tajomníka Antónia Guterresa, vyhlásil prezident USA Donald Trump v piatok po svojom prvom oficiálnom stretnutí s Guterresom v Bielom dome.

slovakia

left justify in out

Trump, ktorý opakovane kritizoval OSN ako neefektívnu a byrokraciou zaťaženú inštitúciu, tentoraz povedal, že potenciál svetovej organizácie "nebol počas uplynulých rokov využívaný ani zďaleka natoľko, ako mal byť".

 

Práve OSN má tak ako nikto iný "silu spájať ľudí", zdôraznil Trump po boku Guterresa, portugalského diplomata, ktorý sa ujal vedenia organizácie 1. januára tohto roka.

 

Šéf Bieleho domu dodal, že s Guterresom sa "stali priateľmi", a vyjadril presvedčenie, že "s OSN sa stanú veci, aké sme ešte nevideli", citovali ho agentúry DPA a AP.

 

Trump v piatkových vyjadreniach nadviazal aj na svoj septembrový prvý prejav na Valnom zhromaždení OSN vo funkcii prezidenta. Svetovým lídrom vtedy povedal, že ich úlohou je klásť záujmy svojich krajín na prvé miesto - práve tak, ako to robí on v prípade Spojených štátov.

 

Trump povedal, že financie, ktoré poskytujú USA svetovej organizácii a ktoré tvoria asi 22 percent jej všeobecného rozpočtu, môžu byť vynakladané užitočne, ak OSN bude spĺňať svoje ciele. Vyzdvihol tiež Guterresa s tým, že OSN potrebuje talent a terajší generálny tajomník "má talent".

 

Guterres uviedol, že svet potrebuje silnú, zreformovanú a zmodernizovanú Organizáciu Spojených národov, ako aj "silné Spojené štáty angažujúce sa na základe svojich tradičných hodnôt - slobody, demokracie a ľudských práv".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona