Trump omilostil už 26 ľudí zo svojho najbližšieho okolia. Z väzenia dostal aj vojakov, ktorí zmasakrovali irackých civilistov

NETKY.SK • 24 December 2020, 13:25 • 2 min
Trump omilostil už 26 ľudí zo svojho najbližšieho okolia. Z väzenia dostal aj vojakov, ktorí zmasakrovali irackých civilistov

WASHINGTON - Dosluhujúci americký prezident Donald Trump omilostil 26 ľudí vrátane dvoch, ktorí boli odsúdení v spojitosti s údajným zasahovaním Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016, a štyroch žoldnierov odsúdených za zabitie irackých civilistov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AFP. Vedúci Trumpovej kampane George Papadopoulos sa v októbri 2017 dokonca priznal, že počas vyšetrovania zasahovania Ruska do volieb klamal Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI). 

 

Mueller ich poslal za mreže, Trump im udelil milosť

Zahmlievať mal aj svoj blízky kontakt s nemenovaným profesorom. Ten mal Papadopoulosovi sprostredkovať stretnutie s predstaviteľmi ruskej vlády. Potom, čo sa priznal k manipulácii prezidentských volieb strávil 12 dní za mrežami, pričom začal spolupracovať s vyšetrovateľmi, ktorých viedol Robert Mueller.

 

Prečítajte si tiež: Republikáni to postupne vzdávajú, ich líder v Senáte uznal Bidena za nového prezidenta USA


"Dnešné udelenie milosti napravuje zlo, ktoré Muellerov tím spôsobil toľkým ľudom," uviedol Biely dom vo svojom vyhlásení a v reakcii na udelenie množstva milostí pred inauguráciou nového prezidenta Joea Bidena. Trump omilostil aj odsúdeného holandského právnika Alexa van der Zwaana, Rogera Stonea a Paula Manaforta, ktorí boli tiež odsúdení v súvislosti s vyšetrovaním špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Muellera.

 

Stonea v novembri minulého roka uznali za vinného vo všetkých bodoch: z klamania Kongresu, bránenia súdnemu procesu a ovplyvňovania svedkov.

 

Dlhoročný politický poradca republikánov Manafort bol taktiež v minulom roku odsúdený na sedem a pol roka väzenia za daňové zločiny, bankový podvod či sprisahanie. Väčšina jeho obvinení pritom súvisela s jeho podnikateľskými aktivitami na Ukrajine s viacerými politikmi či ruskými oligarchami. 

 

Na slobodu pustil aj vrahov
Dosluhujúci americký prezident udelil milosť aj štyrom bývalým žoldnierom zo súkromnej bezpečnostnej služby Blackwater, ktorí popravili v roku 2007 irackých civilistov v Bagdade

 

Zastrelili tam pri najmenšom 14 civilistov, pričom ďalších 17 utrpelo ťažké zranenia. Jeden z omilostených žoldnierov, Nicholas Slatten, bol pritom právoplatne odsúdený na doživotie. Títo štyria muži, bývalí príslušníci americkej armády, "zasvätili dlhé roky službe národu", vysvetľuje svoj počin Biely dom.

 

Mohlo by vás zaujímať: Trumpovi podporovatelia sú nespokojní, vo Washingtone D.C. vypukol hromadný protest

 

Inaugurácia nového amerického prezidenta Joea Bidena je naplánovaná na 20. januára 2021. Od vyhlásenia volebných výsledkov však Trump odmieta uznať svoju porážku, pričom stále opakuje, že pri voľbách došlo k viacerým závažným pochybeniam, čo sa mu však nedarí preukázať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies