Trump odsúdil skupiny šíriace nenávisť a rasizmus nazval zlom

NETKY.SK • 15 August 2017, 06:00 • 2 min
Trump odsúdil skupiny šíriace nenávisť a rasizmus nazval zlom

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump odsúdil dnes počas brífingu v Bielom dome rasizmus a skupiny šíriace nenávisť.

slovakia

left justify in out

Rasizmus označil za "zlo" a ľudí, ktorí páchajú násilie v jeho mene - vrátane skupín ako Ku-klux-klan, neonacistov, či belošských rasistov - nazval zločincami, uviedla agentúra DPA. Trump tak reagoval na paľbu kritiky, pod ktorú sa dostal pre svoju prvotnú reakciu na sobotňajšie násilie počas pochodu belošských nacionalistov v americkom štáte Virgínia. Americký prezident síce udalosti vo Virgínii bezprostredne odsúdil, no uviedol, že za násilie môže "mnoho strán". Výslovne tak nespomenul iniciátorov samotného pochodu, rasistov a ďalšie skupiny šíriace nenávisť.

 

"Rasizmus je zlo. A tí, čo v jeho menej páchajú násilie vrátane Ku-klux-klan, neonacistov, či belošských rasistov a ďalších skupín šíriacich nenávisť, sú kriminálnici a zločinci a protivia sa všetkému, čo je nám ako Američanom drahé," povedal Trump.

 

K násiliu došlo počas sobotňajšieho pochodu belošských nacionalistov v meste Charlottesville. Pravdepodobný rasista tam vrazil autom do skupiny protidemonštrantov, pričom zabil 32-ročnú ženu a ďalších 19 osôb zranil. Trump uviedol, že ministerstvo spravodlivosti už začalo s vyšetrovaním tohto incidentu a prisľúbil, že voči všetkým, ktorí sa na útoku podieľali, bude vyvodená zodpovednosť.

 

Americký prezident sa dnes na jeden deň vrátil do Washingtonu zo svojej pracovnej dovolenky, ktorú trávi v golfovom rezorte v štáte New Jersey. Ešte pred samotným brífingom sa stretol s ministrom spravodlivosti Jeffom Sessionsom a tiež riaditeľom amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopherom Wrayom, s ktorými prebral podrobnosti týkajúce sa vyšetrovania.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies