Trump odstúpil od klimatickej dohody! Chce vyjednať lepšie podmienky

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 06:00 • 2 min
Trump odstúpil od klimatickej dohody! Chce vyjednať lepšie podmienky

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody z roku 2015 a súčasne začnú rokovania o jej opätovnom prijatí, ale za lepších podmienok pre USA, alebo o prijatí úplne novej dohody, ktorá bude pre USA spravodlivejšia.

slovakia

left justify in out

Trump povedal, že mu "veľmi záleží na životnom prostredí", ale "nemôže podporiť dohodu, ktorá trestá USA". Odstúpenie je v ekonomickom záujme USA, zdôraznil.

 

"Takže odstupujeme. Ale začneme znova rokovať, a uvidíme, či budeme vedieť dosiahnuť dohodu, ktorá je férová. Ak toho budeme schopní, výborne. Ak nie, tiež dobre," uviedol americký prezident.


Parížska dohoda o klimatickej zmene je podľa Trumpa príkladom toho, keď "Washington pristupuje k dohode, ktorá znevýhodňuje Spojené štáty na úkor iných". "Nielenže táto zmluva vystavuje našich občanov neľútostným ekonomickým obmedzeniam, ale nezhoduje sa ani s našimi ideálmi," vyhlásil Trump.

"Ako niekto, komu veľmi záleží na životnom prostredí - a mne na ňom záleží - nemôžem s čistým svedomím podporovať zmluvu, ktorá trestá Spojené štáty. Čo je presne to, čo táto zmluva robí," povedal Trump na tlačovej konferencii, ktorú naživo prenášali všetky veľké svetové spravodajské televízie.

Americký prezident tvrdí, že parížska dohoda by pripravila Spojené štáty o nesmierne množstvo pracovných miest. "A to nie je to, čo my potrebujeme," vyhlásil. Dohoda podľa neho neprimerane zvýhodňuje Čínu a Indiu na úkor Spojených štátov. "Zmluva znamená masívne prerozdeľovanie bohatstva Spojených štátov smerom k iným krajinám," tvrdí americký prezident.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies