Trump odstúpil od dohody s Iránom natruc Obamovi

NETKY.SK • 14 Júl 2019, 13:27 • 2 min
Trump odstúpil od dohody s Iránom natruc Obamovi

LONDÝN - Americký prezident Donald Trump odstúpil od jadrovej dohody s Iránom, aby urobil napriek svojmu predchodcovi Barackovi Obamovi. V ďalšom z uniknutých dokumentov sa tak vyjadril bývalý britský veľvyslanec v USA Kim Darroch, ktorý Trumpov krok označil za "diplomatický vandalizmus".

slovakia

left justify in out

Komunikáciu zverejnil britský nedeľník Mail on Sunday napriek varovaniu polície, že médiám v prípade zverejnenia ďalších uniknutých dokumentov hrozí trestné stíhanie.

Darroch sa tak vraj vyjadril po tom, ako vtedajší britský minister zahraničia Boris Johnson v roku 2018 požiadal Spojené štáty, aby od dohody neodstupovali.

 

obrazok


V prvých správach, ktoré sa dostali na verejnosť pred týždňom, nazval Darroch Trumpovu administratívu nešikovnou, neistou a nekompetentnou.

 

"Naozaj si nemyslíme, že by sa táto administratíva v budúcnosti stala podstatne normálnejšou, menej disfunkčnou, menej nepredvídateľnou, menej rozdelenou medzi frakcie, menej diplomaticky nemotornou a nešikovnou," napísal. Trump po zverejnení e-mailov nazval britského veľvyslanca "veľmi hlúpym človekom" a prerušil s ním kontakt, no premiérka Theresa Mayová vyjadrila Darrochovi plnú podporu. V týždni však veľvyslanec napriek tomu rezignoval na svoju funkciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies