Trump odmieta konflikt záujmov vo svojom podnikaní a riadení krajiny

NETKY.SK • 23 November 2016, 12:39 • 2 min
Trump odmieta konflikt záujmov vo svojom podnikaní a riadení krajiny

WASHINGTON - Novozvolený americký prezident Donald Trump vyhlásil, že nie je povinný ukončiť obchodnú činnosť vo svojom miliardovom podnikateľskom impériu, keď sa 20. januára ujme postu hlavy štátu.

slovakia

left justify in out

Demokratický senátor Ben Cardin totiž navrhuje rezolúciu, ktorá by Trumpa prinútila zlikvidovať svoje aktíva so zámerom dokázať, že nehodlá profitovať z prezidentského úradu. Hoci v súčasnosti takáto právna požiadavka neexistuje, predchádzajúci šéfovia Bieleho domu po nastúpení do najvyššej štátnej funkcie svoju podnikateľskú činnosť odložili.

 

"Teoreticky by som bezchybne zvládol riadenie svojho podniku aj krajiny," povedal Trump v rozhovore pre denník The New York Times, z ktorého dnes citovala spravodajská stanica BBC. Trump však dodal, že by "rád spravil niečo", čím by oddelil tieto dve oblasti, za ktoré nesie zodpovednosť, aby predišiel možnému konfliktu záujmov.

 

Realitný magnát, ktorý podľa magazínu Forbes disponuje majetkom v hodnote 3,7 miliardy dolárov, spravuje vo svojom obchodnom impériu viac než 500 rozličných podnikov vrátane novootvoreného hotela vo Washingtone, ktorý by mohol byť predmetom konfliktu záujmov. Mohol by totiž profitovať z prílevu návštevníkov Trumpovej inaugurácie. Keďže sa stavba dňom jeho nástupu do funkcie bude nachádzať na pozemku prenajímanom od federálnej vlády, Trump sa stane súčasne majiteľom aj nájomníkom v jednej osobe, všíma si BBC.

 

Trump, ktorý momentálne zostavuje svoj budúci vládny kabinet a obsadzuje kľúčové posty bezpečnostných úradov, odcestoval medzičasom na Floridu, kde vo štvrtok strávi národný sviatok Deň vďakyvzdania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies