Trump obmedzil prisťahovalectvo zo šiestich krajín

NETKY.SK • 1 Február 2020, 12:05 • 2 min
Trump obmedzil prisťahovalectvo zo šiestich krajín

WASHINGTON - Americká vláda oznámila v piatok nové obmedzenia týkajúce sa príchodu imigrantov zo šiestich ďalších krajín, ktoré podľa nej nesplnili minimálne bezpečnostné štandardy.

slovakia

left justify in out

Ide o súčasť snáh o ďalšie zredukovanie prisťahovalectva vo volebnom roku, informovala agentúra AP.

 

Zredukovanie prisťahovalectva

Pre imigrantov z Kirgizska, Mjanmarska, Eritrey, Nigérie, Sudánu a Tanzánie budú na základe dokumentu, ktorý v piatok podpísal prezident USA Donald Trump, platiť od 21. februára nové obmedzenia pri získavaní niektorých amerických víz. Nejde však o úplný zákaz cestovania do USA, akým Trump pred tromi rokmi vyvolal pobúrenie kritikov, podľa ktorých sa zameral na moslimov.

 

Oznámenie prišlo v čase, keď sa Trump snaží presadzovať svoje prísľuby zákroku proti imigrácii, ktoré motivovali jeho stúpencov pri voľbách v roku 2016 a ktoré by podľa neho nádejí mohli mať rovnaký účinok aj v novembri tohto roka. Jeho vláda nedávno oznámila obmedzenia tzv. pôrodného turizmu, vyzdvihuje ostrý pokles počtu ľudí prichádzajúcich do krajiny cez hranicu s Mexikom a zdôrazňuje pokrok pri budovaní tamojšej pohraničnej bariéry.

 

img

 

Biely dom v piatkovom vyhlásení označil za zásadnú otázku národnej bezpečnosti i zdravého rozumu to, že ak chce iná krajina využívať výhody imigrácie a cestovania do Spojených štátov, musí splniť bezpečnostné podmienky stanovené americkými orgánmi.

 

Pozastavenie vydávania víz

USA úplne pozastavia vydávanie prisťahovaleckých víz pre občanov Kirgizska, Mjanmarska Eritrey a Nigérie. O tieto víza žiadajú ľudia, ktorí chcú trvale žiť v USA. Sudán a Tanzániu dočasne vyradili len z programu tzv. vízovej lotérie.

 

img

 

Nové opatrenie sa netýka neimigračných víz, vydávaných ľuďom cestujúcim do USA na dočasný pobyt, ako sú turisti, podnikatelia či pacienti.

 

Obmedzenie cestovania

Aktuálne obmedzenia nasledujú po Trumpovom úplnom zákaze cestovania do USA, ktorý Najvyšší súd v roku 2018 potvrdil ako zákonný. Sú výrazne miernejšie než pôvodný Trumpov zákaz, ktorý pozastavil cestovanie z Iraku, Iránu, Líbye, Somálska, Sudánu a Jemenu na 90 dní, zablokoval prijímanie utečencov na 120 dní a zastavil cesty zo Sýrie. Vláda USA zastavila vydávanie väčšiny víz pre žiadateľov z týchto krajín. Výnimky sú k dispozícii pre študentov a ľudí s "významnými kontaktmi" v Spojených štátoch.

 

Trump uviedol, že zákaz cestovania je potrebný na ochranu Američanov. Oponenti však tvrdia, že sa zacieľuje na moslimské krajiny, poukazujúc na to, že ako prezidentský kandidát v roku 2015 vyzval na "úplné a kompletné zastavenie vstupu moslimov do Spojených štátov".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies