Trump "nie je spokojný" s vysvetlením smrti Chášukdžího Saudskou Arábiou

NETKY.SK • 21 Október 2018, 09:53 • 2 min
Trump "nie je spokojný" s vysvetlením smrti Chášukdžího Saudskou Arábiou

WASHINGTON/BRUSEL - Americký prezident Donald Trump v sobotu uviedol, že "nie je spokojný" s tým, ako Saudská Arábia vysvetlila násilnú smrť novinára Džamála Chášukdžího na konzuláte jeho krajiny v tureckom Istanbule.

slovakia

left justify in out

"Nebudem spokojný, kým nenájdeme odpoveď," povedal Trump novinárom a dodal, že v súvislosti s prípadom Chášukdží stále zvažuje sankcie, pričom bude čoskoro hovoriť so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Šéf Bieleho domu však doplnil, že je "možné", že korunný princ nevedel nič o zabití novinára. Opakovane tiež zdôraznil svoj postoj v tom, že zrušenie amerických zbrojných kontraktov so Saudskou Arábiou by "viac poškodilo nás než ich".

 

Okolnosti smrti Chášukdžího vyvolávajú hlboké znepokojenie, uviedla v sobotu večer šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová, ktorá pripojila svoj hlas k výzvam na dôkladné a transparentné vyšetrovanie tohto prípadu.

 

"Vynárajúce sa okolnosti smrti Džamála Chášukdžího sú hlboko znepokojujúce, vrátane škandálneho porušenia viedenského dohovoru o konzulárnych vzťahoch z roku 1963," zdôraznila Mogheriniová vo vyhlásení.

 

"Európska únia preto rovnako ako jej partneri trvá na potrebe pokračujúceho dôkladného, hodnoverného a transparentného vyšetrovania, ktoré náležite objasní okolnosti tohto zabitia a zaistí plnú zodpovednosť," citovala ju agentúra Reuters.

 

Rijád v sobotu po prvý raz priznal, že Chášukdží zomrel na jeho konzuláte v Istanbule, ktorý navštívil 2. októbra. Podľa saudskoarabskej prokuratúry mal byť zabitý počas hádky a bitky v priestoroch zastupiteľstva, pričom pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 občanov Saudskej Arábie.

 

Tureckí predstavitelia však pre médiá v uplynulých týždňoch opakovane povedali, že podľa ich zistení žurnalistu na konzuláte zavraždili a rozštvrtili, pričom majú zvukové a obrazové nahrávky, ktoré takéto tvrdenia dokazujú.

 

Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Nezvestný bol od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš s tureckou snúbenicou. Z konzulátu ho však už nevideli vychádzať a odvtedy o sebe nepodal žiadnu správu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies