Trump nečakane odvolal riaditeľa FBI, dôvodom je obnova dôveryhodnosti v úrad

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 15:25 • 2 min
Trump nečakane odvolal riaditeľa FBI, dôvodom je obnova dôveryhodnosti v úrad

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v noci nadnes nečakane odvolal riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho.

slovakia

left justify in out

Trump v tvíte zaútočil na demokratov, ktorí ho kritizovali za prekvapujúce odvolanie Comeya. Prezident napísal, že demokrati "povedali o Jamesovi Comeyovi niekoľko najhorších vecí, vrátane tej, že by mal byť prepustený, ale teraz predstierajú smútok!"​

 

Šéf Bieleho domu takisto na Twitteri uviedol, že republikáni a demokrati mu "čoskoro poďakujú" za to, že odvolal doterajšieho riaditeľa FBI.

 

Prezident ešte dodal: "Keď sa veci upokoja, budú mi ďakovať!"

 

Tento krok zdôvodnil potrebou "obnoviť dôveru verejnosti" vo vyšetrovací úrad. "FBI je jednou z najuznávanejších inštitúcií v našej krajine a dnešok bude znamenať nový začiatok pre tento klenot medzi ustanovizňami dohliadajúcimi na dodržiavanie zákona u nás," uviedol Trump v písomnom vyhlásení.

 

Meno Comeyho nástupcu Biely dom neoznámil. Trump pristúpil k tomuto kroku krátko po tom, čo FBI korigovala znenie jednej vety z Comeyho minulotýždňového miestoprísažného vyhlásenia pred Kongresom, podľa ktorého bývalá blízka spolupracovníčka niekdajšej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej Huma Abedinová poslala na laptop svojho manžela "stovky a tisícky" e-mailov, pričom niektoré z nich údajne obsahovali utajené informácie.
 

Podľa dvojstranového vyjadrenia, ktoré FBI vydala v utorok, bol na laptop v skutočnosti preposlaný iba "malý počet" z tisícok e-mailov, ktoré v ňom našli. Naopak, väčšina z týchto e-mailov sem bola údajne uložená pomocou elektronických zariadení. Comeyho vymenoval do úradu v roku 2013 na desaťročné funkčné vtedajší prezident Barack Obama.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona