Trump nebude Izrael a Palestínčanov nútiť k mieru, chce ich k nemu viesť

NETKY.SK • 10 November 2016, 11:57 • 2 min
Trump nebude Izrael a Palestínčanov nútiť k mieru, chce ich k nemu viesť

JERUZALEM - Novozvolený americký prezident Donald Trump si nemyslí, že by rozširovanie židovských osád, ktoré Izrael buduje na okupovaných územiach, malo byť odsudzované. Trump tieto osady nepovažuje ani za prekážku pre mier na Blízkom východe.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes pre izraelský vojenský rozhlas Jason Greenblatt, ktorého Trump povolal do funkcie hlavného poradcu pre Izrael.

 

Tento Greenblattov výrok môže predznamenávať odklon od dlhoročnej politiky Spojených štátov, ktoré vyjadrovali presvedčenie, že izraelská výstavba na územiach obsadených Izraelom po vojne v roku 1967 sťažuje dosiahnutie mierovej zmluvy s Palestínčanmi.

 

Izrael a Spojené štáty sú blízkymi spojencami, ale vzťahy medzi dosluhujúcim prezidentom USA Barackom Obamom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom boli často napäté najmä kvôli izraelskej politike voči Palestínčanom. Netanjahua a Trumpa spájajú priateľské vzťahy, ktoré sa teraz zrejme ešte prehĺbia, napísala AP.

 

Podľa Greenblattovho vyjadrenia pred denník Times of Israel sa nová americká vláda bude snažiť vyriešiť izraelsko-palestínsky konflikt, ale bez toho, aby na niektorú z jeho strán vyvíjala tlak.

 

"Myslím, že (Trump) podporí Izrael tak, ako to nerobila Obamova vláda," uviedol Greenblatt. Podľa jeho názoru sa Trump bude pokúšať pomôcť Izraelu uzavrieť mier s Palestínčanmi. "Bude tam, aby ich viedol, nie aby ich nútil k mieru proti ich vôli," dodal Greenblatt.

 

Počas predvolebnej kampane Trump vyhlasoval, že sa bude snažiť sprostredkovať konečnú dohodu medzi Izraelom a Palestínčanmi, ale riešenie o koexistencii dvoch štátov v danom priestore explicitne nepodporil.

 

Podľa Greenblatta sa riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu stane pre Trumpa prioritou za predpokladu, že "to bude priorita aj pre Izraelčanov a Palestínčanov". "Nebude ich nútiť k mieru proti ich vôli, to musí vyjsť od nich," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies