Trump navštívi Pittsburgh v utorok, tri dni po streľbe v synagóge

NETKY.SK • 29 Október 2018, 22:31 • 2 min
Trump navštívi Pittsburgh v utorok, tri dni po streľbe v synagóge

PITTSBURGH - Americký prezident Donald Trump a prvá dáma Melania Trumpová navštívia v utorok štát Pensylvánia, kde minulú sobotu zahynulo 11 ľudí pri útoku strelnou zbraňou v synagóge v meste Pittsburgh.

slovakia

left justify in out

Oznámila to v pondelok hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová-Sandersová, ktorej vyjadrenie priniesla tlačová agentúra AP.

 

Trump chce podľa hovorkyne týmto spôsobom "vyjadriť podporu Američanov a trúchliť s pittsburskou komunitou". Jeho plán však vyvolal zmiešanú odozvu.

 

Lídri jedného z miestnych liberálnych židovských zoskupení adresovali prezidentovi otvorený list, v ktorom mu odkázali, že nie je vítaný, pokým neodsúdi belošský nacionalizmus. Rabín Jeffrey Myers zo Synagógy stromu života, ktorá bola miestom sobotňajšej masakry, však pre televíznu stanicu NBC uviedol, že mu "bude cťou" stretnúť sa s Trumpom.

 

Predpokladaného útočníka, identifikovaného ako 46-ročný Robert Bowers, predviedli v pondelok prvýkrát pred súd. Motív jeho konania nebol bezprostredne jasný, ukázalo sa však, že ide o používateľa internetovej stránky obľúbenej medzi pravicovými extrémistami, vyjadrujúceho nenávisť k Židom. Federálny prokurátor Scott Brady uviedol, že prokuratúra bude pre Bowersa žiadať trest smrti.

 

Trump ešte v sobotu opísal udalosť v Pittsburghu ako "ten najhorší antisemitský útok", "hanebný čin masovej vraždy" či dokonca "útok proti ľudskosti". Vlajky na federálnych budovách v celých Spojených štátoch nariadil spustiť na pol žrde do stredy 31. októbra ako prejav úcty k obetiam.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona