Trump nariadil preverenie vízového programu pre zahraničných odborníkov

NETKY.SK • 19 Apríl 2017, 12:57 • 2 min
Trump nariadil preverenie vízového programu pre zahraničných odborníkov

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump podpísal v utorok dekrét, ktorým nariadil preverenie vízového programu umožňujúceho cudzincom získať povolenie pracovať v USA na odborných pozíciách.

slovakia

left justify in out

Výnosom, ktorého cieľom je splnenie Trumpovho politického hesla "Amerika na prvom mieste", zároveň požaduje, aby americké agentúry zo súťaže na vládne projekty vylúčili zahraničných dodávateľov. Trump ho podpísal v nástrojárni v štáte Wisconsin.

 

"Touto akciou vysielame do sveta významný signál, že sa chystáme brániť našich pracujúcich, ochraňovať naše pracovné miesta a konečne dať Ameriku na prvé miesto," povedal Trump.

 

Dekrét sa týka preverenia vízového programu H-1B, ktorého úplné ukončenie Trump sľuboval ešte počas svojej predvolebnej kampane. Spravodajská stanica BBC pripomenula, že vízum tohto typu využila aj Trumpova súčasná manželka Melania v čase, keď sa po príchode do USA živila v New Yorku ako modelka.

 

Trumpova administratíva sa podľa nemenovaného predstaviteľa Bieleho domu chce týmto spôsobom uistiť, že takéto víza udeľované len najkvalifikovanejším či najlepšie plateným uchádzačom.

 

Prostredníctvom vízového programu H-1B vyhradeného pre cudzincov so "špeciálnymi povolaniami" získava povolenie pracovať v USA každoročne okolo 85.000 imigrantov, z ktorých veľká časť pracuje v oblasti informačných technológií.

 

Až 65.000 z týchto víz udeľuje vláda prostredníctvom lotérie, zatiaľ čo zvyšných 20.000 náhodne rozdeľuje medzi postgraduálnych študentov. O tento typ víz sa tradične uchádza enormný počet žiadateľov. Tento rok sa o ne podľa Amerického úradu pre občianstvo a imigráciu (USCIS) uchádzalo 199.000 ľudí, čo však predstavuje pokles oproti roku 2016, kedy o tieto víza požiadalo až 236.000 osôb.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona