Trump napísal list africkým lídrom; oznámil v ňom, že Tillerson navštívi Afriku

NETKY.SK • 27 Január 2018, 14:44 • 2 min
Trump napísal list africkým lídrom; oznámil v ňom, že Tillerson navštívi Afriku

ADDIS ABEHA - Prezident USA Donald Trump v novom liste africkým lídrom napísal, že si "hlboko váži" ľud Afriky a že americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson podnikne v marci "dlhú návštevu" kontinentu. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

List so štvrtkovým dátumom (25.1.) je adresovaný africkým lídrom, ktorí sa tento víkend schádzajú na summit Africkej únie (AÚ) do etiópskeho hlavného mesta Addis Abeba.

 

Diplomati Spojených štátov sa celé dni zo všetkých síl snažili zmierniť šok a pobúrenie po Trumpovom výroku, v ktorom údajne vulgárne prirovnal africké krajiny k špinavým dieram. Trump však vyhlásil, že takéto slová nepoužil, pričom ostatní prítomní na inkriminovanom neverejnom zasadnutí s Trumpom tvrdia, že použil.

 

Trump sa stretol s prezidentom Rwandy a novým predsedom Africkej únie (AÚ) Paulom Kagamem v piatok na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose a nazval Kagameho "priateľ".

 

Summit AÚ, ktorú tvrdí 55 štátov afrického kontinentu, bude podľa očakávania reagovať na Trumpovu vulgárnu poznámku.

Výrok o "špinavých dierach" (shithole countries) mal padnúť približne v polovici januára v Oválnej pracovni Bieleho domu na neverejnom stretnutí so senátormi o navrhovanom kompromise v otázke imigračných opatrení.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies