Trump nakoniec vzdal oficiálne hold zosnulému senátorovi McCainovi

NETKY.SK • 28 August 2018, 07:03 • 2 min
Trump nakoniec vzdal oficiálne hold zosnulému senátorovi McCainovi

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump pod tlakom verejnosti v pondelok nakoniec vydal oficiálne vyhlásenie, v ktorom vzdal hold zosnulému senátorovi Johnovi McCainovi.

slovakia

left justify in out

Zároveň nariadil, aby vlajky USA na vládnych budovách boli až do nedeľňajšieho pohrebu jeho straníckeho rivala spustené na pol žrde.

 

Trump vo svojom stanovisku uviedol, že napriek politickým rozdielom rešpektuje "službu senátora McCaina pre našu krajinu". Ďalej oznámil, že požiadal personálneho šéfa Bieleho domu Johna Kellyho, ministra zahraničných vecí Jamesa Mattisa a bezpečnostného poradcu Johna Boltona, aby jeho vládu zastupovali na spomienkovej bohoslužbe.

 

Šéf Bieleho domu kondoloval McCainovej rodine iba prostredníctvom krátkej správy na Twitteri, v ktorej sa však nevyjadril k jeho pôsobeniu.

 

Denník Washington Post v pondelok napísal, že Trump odmietol oficiálne uznať zásluhy McCaina počas služby v armáde a ako senátora. V návrhu vyhlásenia, ktoré však nakoniec nebolo zverejnené, bol tento vietnamský vojnový veterán označený za hrdinu.

 

Americká vlajka na Bielom dome bola v sobotu večer po smrti senátora spustená na pol žrde, ale v pondelok ju už znovu vytiahli. Po Trumpovom nariadení bola opäť spustená na pol žrde.

 

Senátor McCain podľahol vo veku 81 rokov komplikáciám súvisiacim s rakovinou mozgu. Zomrel na svojom ranči v Arizone obklopený rodinou. Tá v piatok oznámila, že sa rozhodol prerušiť svoju liečbu.

 

McCain, veterán vojny vo Vietname, strávil vyše päť rokov ako vojnový zajatec. Senátorom sa stal celkovo šesťkrát a v roku 2008 neúspešne kandidoval v prezidentských voľbách proti demokratovi Barackovi Obamovi.

 

Lekári mu objavili zhubný nádor mozgu počas operácie vlani v júli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies