Trump môže proti KĽDR zasiahnuť vojensky len so súhlasom Kongresu

NETKY.SK • 31 Október 2017, 10:17 • 2 min
Trump môže proti KĽDR zasiahnuť vojensky len so súhlasom Kongresu

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump môže nariadiť použitie vojenskej sily proti Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) len v prípade, že nastane bezprostredná hrozba útoku na Spojené štáty, alebo ak k takémuto útoku skutočne dôjde. Podľa agentúry DPA to v pondelok uviedli minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson a šéf amerického rezortu obrany James Mattis.

slovakia

left justify in out

Trump by inak potreboval súhlas Kongresu, povedal Mattis v rámci svedeckej výpovede oboch ministrov pred zahraničným výborom Senátu k prípadnej novelizácii 16 rokov platného zákona o práve prezidenta použiť vojenskú silu.

 

Na otázku výboru, či má Trump právomoc nariadiť vojenský zásah proti KĽDR, Mattis odpovedal: "V prípade Severnej Kórey by muselo ísť o priamo hroziaci alebo uskutočnený útok na Spojené štáty."

 

Výpovede oboch ministrov pred zahraničným výborom Senátu sú súčasťou prípadnej novelizácie zákona z roku 2001, ktorým Kongres udelil prezidentovi právomoc použiť "nevyhnutnú a primeranú" (vojenskú) silu proti teroristickej hrozbe, avšak nie v prípade, ako je Severná Kórea. Zákon bol prijatý po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001.

 

Tillerson a Mattis pred novelizáciou tohto zákona varovali, ale zhodli sa v názore, že ak by k nej predsa len došlo, nemala by obsahovať časové alebo geografické obmedzenia. V súčasnosti platné znenie zákona predstavuje podľa nich "pevný základ" pre všetky pokračujúce operácie amerických ozbrojených síl namierené proti hrozbe teroristických útokov.

 

Podľa Mattisa a Tillersona by k prípadnému zrušeniu zákona z roku 2001 malo dôjsť až po prijatí novej legislatívy, ktorá by ho nahradila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies