Trump: Mexický prezident by mal zrušiť návštevu USA, ak nechce platiť za múr

NETKY.SK • 26 Január 2017, 18:20 • 2 min
Trump: Mexický prezident by mal zrušiť návštevu USA, ak nechce platiť za múr

WASHINGTON - Mexický prezident Enrique Peňa Nieto by mal zrušiť svoju blížiacu sa návštevu Washingtonu v prípade, ak Mexiko odmietne platiť za výstavbu múru na hranici s USA. Vyhlásil to dnes americký prezident Donald Trump.

slovakia

left justify in out

"Spojené štáty majú 60-miliardový obchodný deficit s Mexikom," argumentoval Trump, ktorého slová zverejnila agentúra Reuters. Ak preto nie je Mexiko ochotné platiť za tento "veľmi potrebný" múr, bolo by lepšie zrušiť nadchádzajúce stretnutie, uzavrel.

 

Mexický líder ešte v stredu večer vyhlásil, že odmieta rozhodnutie amerického prezidenta Trumpa postaviť múr na južnej hranici Spojených štátov, a zopakoval, že jeho krajina za tento múr nebude platiť.

 

Peňa Nieto sa tak vyjadril po tom, ako šéf Bieleho domu podpísal v stredu príslušné výkonné nariadenie. "Ľutujem a odmietam rozhodnutie Spojených štátov postaviť tento múr," povedal mexický prezident.

 

Severoamerická dohoda o voľnom obchode (NAFTA) medzi USA a Mexikom bola podľa dnešného vyjadrenia Trumpa na Twitteri "od začiatku jednostranná" a vyústila do "straty obrovského množstva podnikov i pracovných miest".

 

Trump už niekoľkokrát uviedol, že NAFTA v súčasnej podobe nezostane, a v nedeľu oznámil, že čoskoro by USA mali začať s Kanadou a Mexikom rokovať o prehodnotení tejto dohody.

Návšteva Peňu Nieta vo Washingtone je naplánovaná na budúci utorok.

 

Prezident Peňa Nieto zrušil návštevu Washingtonu

 

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto zrušil návštevu Washingtonu plánovanú na budúci utorok, počas ktorej sa mal stretnúť s novým americkým prezidentom Donaldom Trumpom. S touto skutočnosťou už oboznámil Biely dom, oznámila dnes jeho kancelária.

 

Už termín podpísania dekrétu o hraničnom múre vnímali v Mexiku ako urážku, pretože práve v tom čase začínali mexickí ministri zahraničných vecí a hospodárstva, Luis Videgaray a Ildefonso Guajardo, vo Washingtone rozhovory o budúcnosti vzťahov medzi oboma krajinami po nástupe novej vlády USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies