Trump má ešte 10 dní na rozhodnutie o sankčnom cle na autá z EÚ

NETKY.SK • 5 Máj 2019, 08:57 • 2 min
Trump má ešte 10 dní na rozhodnutie o sankčnom cle na autá z EÚ

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump svoju hrozbu, že uvalí clo na dovážané autá z Európy, zatiaľ neuskutočnil. V súčasnosti USA uplatňuje 2,5-percentné clo na dovoz európskych áut, zatiaľ čo americkí dovozcovia automobilov do EÚ čelia 10-percentným clám.

slovakia

left justify in out

„Uvidíme, čo sa stane,“ povedal v piatok (3. 5.) vo Washingtone.

 

Trump konštatoval, že EÚ nepristupuje k USA korektne. Obchodný deficit jeho krajiny s EÚ vzrástol na 181 miliárd USD (161,43 miliardy eur).

 

obrazok

 

Americké ministerstvo obchodu v polovici februára na prezidentovu požiadavku mu predložilo správu, v ktorej prišlo k záveru, že dovozy áut z EÚ predstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť krajiny. Trump má do polovice mája čas, aby rozhodol o zavedení cla na dovážané vozidlá. Ak sa rozhodne pre sankčné clo, to môže byť 20 až 25 %. Jeho uvalenie by veľmi silno postihlo najmä nemecký automobilový priemysel.

 

Sankčné clo rozhodne odmieta EÚ, ale aj veľká časť automobilového priemyslu Spojených štátov. Brusel sa súčasne usiluje dohodnúť s Washingtonom o obojstrannom bezcolnom obchode s priemyselnými výrobkami, vrátane automobilov a komponentov na ne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona