Trump: Kim Čong-un získa za denuklearizáciu záruky

NETKY.SK • 18 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Trump: Kim Čong-un získa za denuklearizáciu záruky

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump sa pred nadchádzajúcim summitom so Severnou Kóreou pokúsil rozptýliť obavy Pchjongjangu. Zdôraznil, že v prípade odstránenia severokórejského programu jadrových zbraní neberie do úvahy tzv. model Líbye, informovala vo štvrtok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Trump tiež vo štvrtok v tejto súvislosti zdôraznil, že ak bude severokórejský vodca Kim Čong-un súhlasiť s denuklearizáciou, získa záruky. Trump doslova povedal: "Dostane ochrany, ktoré budú veľmi silné." 

 

Šéf Bieleho domu sa takto vyjadril v čase, keď Pchjongjang pohrozil zrušením spoločného summitu prezidenta Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una pre pokračujúce spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey a Spojených štátov.

 

KĽDR argumentovala, že svoje jadrové zbrane potrebuje na zachovanie svojej bezpečnosti. Vyjadrila tiež obavy o budúcnosť krajiny po tom, ak by sa vzdala svojho jadrového programu.

 

Pchjongjang ako výstražný príklad spomenul osud bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, ktorý zomrel v rukách povstaleckých síl počas povstania v októbri 2011 po tom, ako sa niekoľko rokov predtým vzdal svojho jadrového programu.

 

Trump ďalej povedal, že aj napriek vyhrážkam Severnej Kórey sa na jeho strane na plánovanej vrcholnej schôdzke nič nemení a prípravy na ňu pokračujú. Historický summit Trumpa s Kim Čong-unom by sa mal uskutočniť 12. júna v Singapure.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies