Trump je v Davose, rozbehol kolotoč stretnutí so štátnikmi a lídrami

NETKY.SK • 25 Január 2018, 18:55 • 2 min
Trump je v Davose, rozbehol kolotoč stretnutí so štátnikmi a lídrami

DAVOS/WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump pricestoval vo švajčiarskeho Davosu, kde sa zúčastňuje na Svetovom ekonomickom fóre. Sériu stretnutí otvoril rokovaním s premiérkou Theresou Mayovou.

slovakia

left justify in out

Trump sa snažil rozptýliť názory, že on a britská premiérka spolu dobre nevychádzajú. Povedal, že majú s Mayovou "naozaj vynikajúci vzťah, hoci niektorí ľudia tomu nemusia veriť". Mayová po stretnutí vyhlásila, že "výnimočný vzťah" Spojených štátov a Spojeného kráľovstva pokračuje.

 

Pripomeňme, že šéf Bieleho domu a Mayová si vlani navzájom adresovali kritické slová v súvislosti s Trumpovými retvítmi protimoslimských videí britskej krajne pravicovej organizácie. Americký prezident takisto zrušil cestu do Londýna, kde mal slávnostne otvoriť nové veľvyslanectvo USA. Teraz však kancelária britskej premiérky uviedla, že obaja lídri požiadali svojich úradníkov, aby "spoločne pracovali na sfinalizovaní detailov návštevy prezidenta v Spojenom kráľovstve neskôr v priebehu tohto roka".

 

Trump prišiel na davoské fórum ako prvý úradujúci prezident USA od roku 2000, keď tam bol Bill Clinton. Podľa jeho hovorkyne sa bude snažiť v rozhovoroch so svojimi zahraničnými kolegami propagovať svoju politiku "Amerika na prvom mieste".

 

Prezident má na programe rokovania s viacerými veľkopodnikateľmi a politikmi; okrem britskej premiérky aj s predsedom izraelskej vlády Benjaminom Netanjahuom. Do alpského mesta pricestoval vrtuľníkom z Zürichu, kam zas dorazil ráno z Washingtonu. Súčasťou jeho programu je aj recepcia so svetovými lídrami na jeho počesť a súkromná večera so šéfmi vybraných európskych firiem, ktoré vyvíjajú v Spojených štátoch "patrične veľkú" činnosť - ako uviedol Trumpov hlavný ekonomický poradca Gary Cohn. Vystúpenie s prejavom je naplánované na piatok.

 

Americký prezident sa chce "podeliť o náš úspešný hospodársky príbeh a chce ich povzbudiť, aby aj naďalej investovali v Amerike," povedal Cohn ešte pred cestou a dodal, že Trump na fóre vyhlási, že z prosperujúcej Ameriky má úžitok celý svet. Trump ide podľa vlastných slov do Davosu "povedať svetu, aká skvelá je Amerika a ako úžasne si počína". "Naše hospodárstvo teraz prekvitá a so všetkým, čo robím, si len polepší...Naša krajina zase konečne víťazí!" uviedol prezident USA na Twitteri pred odletom do Švajčiarska.

 

Prestížna ekonomická konferencia sa koná v Davose od 23. do 26. januára. Tento rok ju neobišli ani iní lídri vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej či francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

 

S Trumpovou prítomnosťou v Davose však nie každý súhlasí. Vyše tisíc ľudí sa v utorok 23. januára zhromaždilo v centre Zürichu, kde demonštrovali proti účasti amerického prezidenta na WEF. Protestujúci niesli tabule s heslami ako "Trump - nie si vítaný", "Si špina" a "Rozbime WEF". Viacerí účastníci davoského fóra zasa informovali, že plánujú počas Trumpovho prejavu opustiť sálu na protest proti jeho nedávnemu vulgárne nelichotivému vyjadreniu o afrických krajinách na stretnutí s americkými zákonodarcami.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies