Trump informoval Kongres: Plánuje podpísať obchodnú dohodu s Mexikom a Kanadou

NETKY.SK • 1 September 2018, 08:12 • 2 min
Trump informoval Kongres: Plánuje podpísať obchodnú dohodu s Mexikom a Kanadou

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump informoval Kongres o svojom zámere podpísať novú dohodu o voľnom obchode s Mexikom - a tiež s Kanadou, ak sa bude ochotná pripojiť - do 90 dní.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v piatok Splnomocnenec USA pre obchod Robert Lighthizer. Informovali o tom z noci na sobotu agentúry AP a Reuters.

 

Lighthizer toto oznámenie zverejnil po tom, ako rokovanie o novej obchodnej dohode medzi USA a Kanadou skončilo v piatok vo Washingtone neúspešne. Lighthizer dodal, že rokovania budú pokračovať v stredu.

 

Cieľom rozhovorov administratívy Donalda Trumpa a predstaviteľov Kanady je vytvoriť dohodu, ktorá nahradí Severoamerickú dohodu o voľnom obchode medzi USA, Mexikom a Kanadou (NAFTA).

 

Trump Kongres informoval, že má v úmysle podpísať novú obchodnú dohodu do konca novembra. Jej znenie bude zverejnené na začiatku októbra.

 

Lighthizer dodal, že Trump chce podpísať novú obchodnú dohodu s Mexikom, či už sa k nej Kanada pripojí, alebo nie.

 

Agentúra Reuters píše, že v prebiehajúcich rokovaniach o novej dohode nastal obrat čiastočne aj pre nedávne neoficiálne vyjadrenie Trumpa pre agentúru Bloomberg. Prezident totiž povedal, že akákoľvek nová obchodná dohoda s Kanadou bude "úplne za podmienok" USA. Neskôr svoje slová potvrdil.

 

Niektorí americkí zákonodarcovia a obchodné skupiny medzitým vyjadrili obavy z toho, že Kanada sa k dohode doteraz nepripojila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona