Trump ide do Mexika, očakáva sa rušný deň

NETKY.SK • 31 August 2016, 08:45 • 2 min
Trump ide do Mexika, očakáva sa rušný deň

WASHINGTON – Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump odcestuje dnes do Mexika a stretne sa s tamojším prezidentom Enriquem Peňom Nietom. Obaja potvrdili stretnutie na poslednú chvíľu na stránkach Twitteru.

slovakia

left justify in out

Trump bude s Peňom Nietom rokovať len niekoľko hodín pred tým, ako na predvolebnom mítingu v Arizone oznámi podrobnosti svojej imigračnej politiky. Tá bola doteraz najmä o stavaní múru na hraniciach s Mexikom.

 

"Prijal som pozvanie prezidenta Mexika Enriqueho Peňu Nieta a veľmi sa teším na stretnutie," uviedol Trump na Twitteri. Kancelária mexického prezidenta na svojich twitterových stránkach uviedla, že prezident v uplynulých dňoch pozval oboch kandidátov na amerického prezidenta na stretnutie. "Donald Trump prijal pozvanie a zajtra sa súkromne stretne s prezidentom," píše sa na stránke.

 

Stretnutie bude výnimočné a zvláštne, médiá špekulujú, čo možno očakávať. Trump sa totiž počas celej kampane ostro a veľmi kriticky vyjadroval o imigrantoch z Mexika. Sľubuje tiež, že na hraniciach s južným susedom postaví múr a prinúti Mexiko zaň zaplatiť. Potvrdil to aj v utorok večer na predvolebnom mítingu v štáte Washington: "Zabezpečíme našu hranicu a zastavíme prítok drog, ktoré ničia našu krajinu. Budem o tom hovoriť zajtra (v stredu - pozn. red.) večer v Arizone. Bude to veľká reč o imigrácii."

 

Republikánsky kandidát si v uplynulých mesiacoch vymenil s mexickými lídrami niekoľko nelichotivých poznámok a hodnotení. Mexický prezident prirovnal Trumpa k brutálnym diktátorom ako Adolf Hitler a Benito Mussolini. Trump označil nelegálnych mexických imigrantov za kriminálnikov a znásilňovačov a obvinil mexickú vládu zo zámerného posielania týchto nechcených občanov cez hranicu do Spojených štátov. V uplynulých týždňoch však obaja vyjadrili ochotu stretnúť sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona