AKTUALIZOVANÉ Trump hrozí: Ak budeme musieť Severnú Kóreu nadobro zničíme

NETKY.SK • 20 September 2017, 06:00 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Trump hrozí: Ak budeme musieť Severnú Kóreu nadobro zničíme

NEW YORK - Americký prezident Donald Trump v utorok opäť pohrozil komunistickej Severnej Kórei, že ak neprestane provokovať jadrovými testami a konfrontačnými vyhláseniami, bude čeliť odplate zo strany Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Čína vyzvala dnes na zdržanlivosť po tom, ako americký prezident Donald Trump prisľúbil "totálne zničiť" Severnú Kóreu, ak napadne Spojené štáty alebo ich spojencov.

 

"Situácia na (Kórejskom) polostrove je stále komplikovaná a citlivá," uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

 

"Dúfame, že všetky relevantné strany preukážu zdržanlivosť a urobia tie správne kroky na zmiernenie napätia... a na vytvorenie nevyhnutných podmienok pre skorý návrat k rokovaniam o jadrovej otázke na polostrove," píše sa vo vyhlásení.

 

"Pre raketového muža je to samovražedná misia, preňho aj pre jeho režim," odkázal Trump v prejave pred Valným zhromaždením Organizácie Spojených národov (OSN) severokórejskému vodcoci Kimovi Čong-unovi. Severokórejská delegácia opustila rokovaciu miestnosť už na začiatku Trumpovho prejavu.

"Nebezpečná snaha o získanie jadrových zbraní" zo strany Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) podľa Trumpa vystavuje "celý svet hrozbe nepredstaviteľných strát na životoch". "Ak budú Spojené štáty donútené brániť seba alebo svojich spojencov, nebudeme mať inú možnosť ako totálne zničenie Severnej Kórey," pohrozil Trump Pchjongjangu.

Americký prezident kritizoval krajiny, ktoré so severokórejských režimom stále obchodujú a vyhlásil, že pokračovanie v obchodných vzťahoch s touto krajinou je "ohavnosť". Nespomenul menovite Čínu, ale podľa štatistík je ďaleko najsilnejším obchodným partnerom KĽDR práve Peking a navyše vzťahy s touto krajinou odmieta obmedziť, čo potvrdil naposledy aj tento týždeň.

Trump sa v prejave pred VZ OSN venoval aj Iránu, ktorému pohrozil, že ak bude pokračovať v nastúpenej ceste, Washington môže jadrovú dohodu, ktorú s ním uzatvoril ešte Trumpov predchodca Barack Obama, vyhlásiť za neplatnú z dôvodu jej porušenia zo strany Iránu. Zmluva podľa Trumpa aj tak iba "poskytuje krytie" pre ďalšie budovanie iránskeho jadrového programu.

Irán Trump v utorok na pôde VZ OSN nazval okrem iného "vražedným režimom" a "ekonomicky opotrebovaným odpadlíckym štátom" a vyhlásil, že jeho hlavným exportom je násilie. Jadrová dohoda, ktorú Washington s Iránom uzatvoril ešte pred Trumpovým nástupom k moci, je podľa súčasného šéfa Bieleho domu "hanbou Spojených štátov" a "jednou z najhorších medzinárodných zmlúv", aké boli kedy uzatvorené.

Trump sa okrem toho zástupcom 193 členských krajín OSN snažil vysvetliť aj to, ako myslel svoj hlavný predvolebný slogan "Amerika na prvom mieste". "Vždy budem dávať Ameriku na prvé miesto. Rovnako ako vy, lídri svojich krajín by ste mali dávať, a aj dávate, vaše krajiny vždy na prvé miesto," povedal.

Agentúra AP si všimla, že okrem krátkej zmienky o nezávislosti Ukrajiny sa Trump vo svojom kľúčovom a dlho očakávanom prejave o medzinárodnej situácii vôbec nevenoval Rusku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies