Trump hovorí, že nie je nutné držať Kanadu v novej dohode o voľnom obchode

NETKY.SK • 2 September 2018, 10:23 • 2 min
Trump hovorí, že nie je nutné držať Kanadu v novej dohode o voľnom obchode

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump varoval Kanadu, že nebude súčasťou revidovanej Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA), ak nebude "čestná" voči USA.

slovakia

left justify in out

"Neexistuje politická nutnosť držať Kanadu v novej dohode NAFTA," uviedol Trump v rámci série vyjadrení na Twitteri, ktoré zverejnil v sobotu.

Šéf Bieleho domu zároveň pohrozil, že doterajšiu dohodu zruší, ak bude Kongres "zasahovať" do rokovaní. Nie je však jasné, či Trumpova administratíva má právomoc uzavrieť dohodu iba s Mexikom a vylúčiť Kanadu, keďže akékoľvek prepracovanie dohody NAFTA musí schváliť aj Kongres.

Americkí a kanadskí vyjednávači obnovia rokovania v stredu. Verejne nehovoria o problémoch, ktoré ich rozdeľujú, ale podľa expertov k sporným otázkam patria obchodné bariéry chrániace kanadských farmárov produkujúcich mliečne výrobky a trvanie Ottawy na tom, aby v dohode zostali ustanovenia o riešení sporov. "Pri dobrej vôli a flexibilite na všetkých stranách je dosiahnuteľná vzájomne výhodná dohoda. Kanada samozrejme podpíše iba takú zmluvu, ktorá pre ňu bude dobrá," povedal hovorca kanadskej ministerky zahraničných vecí Chrystie Freelandovej.

Trump v piatok informoval Kongres, že dohodu chce podpísať do 90 dní. Na základe amerických pravidiel tím USA nemusí text prepracovanej dohody zverejniť ešte ďalších 30 dní, čo poskytuje viac času na dohodnutie sa s Kanaďanmi. Mexický prezident Enrique Pena Nieto chce dohodu podpísať predtým, ako sa mu 1. decembra skončí funkčné obdobie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies