Trump: Chicago je ako vojnová zóna, pomôcť by mohli federálni agenti

NETKY.SK • 26 Január 2017, 08:40 • 2 min
Trump: Chicago je ako vojnová zóna, pomôcť by mohli federálni agenti

WASHINGTON - Nový prezident USA Donald Trump prirovnal v stredu vysokú mieru násilnej kriminality v Chigagu k situácii vo vojnových zónach a vyhlásil, že v prípade nutnosti vyšle do tohto veľkomesta federálnych agentov, aby pomohli tamojšej polícii.

slovakia

left justify in out

"Chicago je ako vojnová zóna," povedal Trump v rozhovore pre televíznu stanicu ABC News. Násilie v tejto metropole amerického Stredozápadu je podľa neho horšie ako "na niektorých miestach Blízkeho východu".

Rok 2016 poznačila v Chicagu najvyššia miera násilia za uplynulé takmer dve desaťročia. Chicagska polícia v priebehu vlaňajška zaznamenala 762 vrážd, ako aj 3550 prípadov streľby s celkovo 4331 obeťami. Vysoká miera násilnej kriminality je spájaná s rozšírenosťou nelegálnych zbraní, pôsobením zločineckých gangov a sociálnymi problémami obyvateľov.

Podľa Trumpa je pre Chicago "tento rok, ktorý sa ešte len začal, horší ako ten predošlý, ktorý bol katastrofou". "Oni si nerobia svoju prácu. No a pokiaľ chcú pomoc, s radosťou im pomôžem," dodal v zrejmej narážke na miestne orgány.

Ešte v utorok večer Trump napísal na sieti Twitter, že pošle do Chicaga "federálov", ak si mesto samo neporadí so "strašným krviprelievaním". Nespomenul však nijaké podrobnosti o tom, akú podobu by mohla mať takáto intervencia.

Vrchný inšpektor chicagskej polície Eddie Johnson na to zareagoval vyhlásením, že v rámci boja proti násiliu bude "viac než ochotný" spolupracovať s federálnymi orgánmi.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona