Trump chce sťažiť vyšetrovanie útoku na Kapitol. Na výbor podal žalobu

NETKY.SK • 19 Október 2021, 06:09 • 2 min
Trump chce sťažiť vyšetrovanie útoku na Kapitol. Na výbor podal žalobu

WASHINGTON - Cieľom vyšetrovania výboru je zistiť, ako sa davu podarilo preniknúť do budovy Kapitolu a narušiť rokovanie zákonodarcov, ktorí mali potvrdiť víťazstvo Joe Bidena vo voľbách.

slovakia

left justify in out

Bývalý americký prezident Donald Trump podal žalobu na osobitný výbor pre vyšetrovanie útoku na budovu Kapitolu vo Washingtone zo 6. januára tohto roku, keď dav exprezidentových stúpencov vtrhol do budovy Kongresu.

 

Zverejnenie dokumentov

Ako informovala agentúra AP, Trump svojou súdnou žalobou napadol rozhodnutie Joe Bidena, ktorý odobril zverejnenie dokumentov týkajúcich sa týchto bezprecedentných udalostí v novodobých dejinách Spojených štátov.

 

Exprezident vo svojej žalobe tvrdí, že na materiály, ktoré žiada kongresová komisia, sa vzťahuje právna doktrína známa ako výsada výkonnej moci. Tá chráni dôvernosť niektorých komunikátov medzi predstaviteľmi Bieleho domu.

 

img

 

Touto žalobou sa Trump domáha vydania predbežného opatrenia proti žiadosti výboru o poskytnutie materiálov súvisiacich s udalosťami zo 6. januára.

 

Súvisiaci článok: Útok na budovu Kapitolu má dohru. Jeden z útočníkov sa priznal k sprisahaniu!

 

Blokovanie vyšetrovania

Mnoho právnych expertov uviedlo, že Trump ako bývalý prezident nemôže zákonne využívať výsady výkonných predstaviteľov na blokovanie predvolaní vydaných parlamentným výborom.

 

Cieľom výboru je dostať sa k dokumentom, ktoré by pomohli ozrejmiť, ako dav Trumpových stúpencov v daný deň zaútočil na budovu Kapitolu vo Washingtone v snahe zastaviť potvrdenie Bidenovho víťazstva v prezidentských voľbách.

 

 

Výbor skúmajúci útok na Kapitol doposiaľ vydal dve série predvolaní na svedecké výpovede: zameral sa na plánovačov zhromaždenia, ktoré prerástlo do útoku na Kongres, a niekdajších spolupracovníkov Trumpa a predstaviteľov jeho vlády.

 

Medzi predvolanými osobami bol aj Trumpov politický stratég Steve Bannon, ktorý však odmietol poskytnúť svoje svedectvo, kým súd alebo rokovania s vyšetrovacím výborom nevyriešenia Trumpovo uplatnenie výsady výkonnej moci.

 

Prečítajte si tiež: Senát USA poukázal na zlyhanie štátnej moci počas nepokojov v Kapitole

 

Trumpov podiel viny

Osobitný výbor minulý týždeň oznámil, že formálne požiada americké ministerstvo spravodlivosti, aby vznieslo obvinenie voči Bannonovi za jeho vyhýbanie sa predvolaniam.

 

Začiatkom októbra prezident Biden poveril Národný archív - vládnu agentúru, ktorá uchováva aj záznamy z Trumpovho prezidentského obdobia, aby odovzdal prvú časť dokumentov výboru.

 

img

 

Vytvorenie osobitného výboru na vyšetrovanie útoku na budovu Kapitolu vo Washingtone schválila Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov začiatkom júla.

 

Cieľom jej činnosti je preskúmať úlohu exprezidenta Trumpa pri nepokojoch, účasť pravicových skupín a možné zlyhania v oblasti bezpečnostných opatrení, ktoré stovkám ľudí umožnili vniknúť do priestorov Kapitolu a ohrozovať zákonodarcov oboch komôr Kongresu. V súvislosti s nepokojmi v Kapitole zadržali takmer 600 ľudí.

 

Mohlo by vás zaujímať: Donald Trump sa na Facebooku pár rokov neobjaví, spoločnosť mu zmrazila prístup




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona