Trump: Ak budem prezidentom, USA uznajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela

NETKY.SK • 26 September 2016, 07:17 • 2 min
Trump: Ak budem prezidentom, USA uznajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela

NEW YORK - Republikánsky kandidát na post amerického prezidenta Donald Trump dnes na stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom vyhlásil, že v prípade svojho volebného víťazstva Spojené štáty uznajú Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. Informuje o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Počas stretnutia oboch politikov v newyorskej Trump Tower republikánsky kandidát Netanjahuovi prisľúbil, že pod jeho vládou USA "uznajú Jeruzalem ako plnoprávne hlavné mesto štátu Izrael".

 

Židovský štát nazýva Jeruzalem svojím hlavným mestom, čo však akceptuje len niekoľko iných krajín. Väčšina štátov má svoje veľvyslanectvá v Tel Avive na stredomorskom pobreží.

 

Palestínčania požadujú, aby sa východná časť Jeruzalema, ktorú Izrael obsadil počas šesťdňovej vojny v roku 1967, stala hlavným mestom ich budúceho štátu, zamýšľaného v Predjordánsku a pásme Gazy.

 

Počas stretnutia sa Trump podľa vyhlásenia svojho volebného tímu s Netanjahuom zhodol, že mier na Blízkom východe je možné dosiahnuť iba vtedy, ak "Palestínčania upustia od nenávisti a násilia a uznajú Izrael ako židovský štát".

 

Témou ich rozhovoru bol aj boj proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS), ochrana hraníc Izraela, americká vojenská pomoc Izraelu či jadrová dohoda s Iránom, ktorú obe strany kritizujú.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies