Trpíte nedostatkom vlákniny?

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 11:00 • 2 min
Trpíte nedostatkom vlákniny?

BRATISLAVA - Cítite sa pod psa, máte problémy s trávením, pri odberoch krvi vám doktor hrozil vysokým cholesterolom a nedarí sa vám schudnúť? Všetky tieto problémy má za následok nedostatok vlákniny. Ako poznáte, že vám chýba?

slovakia

left justify in out

Ženy by mali ideálne prijať denne asi 25 gramov vlákniny, no realita je úplne odlišná. Väčšina žien nepríjme denne viac ako 15 gramov vlákniny a to je zle. Mysíte si, že jej máte dostatok? Čítajte ďalej a možno budete prekvapený, že chýba aj vášmu telu.

 

Nechodíte pravidelne na toaletu

Prvým znakom toho, že sa vlákniny nepríjma dostatok je nepravidelná stolica. Zápcha je už extrémnym prípadom. Takže ak na toalete trávite s knižkou v ruke, čím ďalej tým menej času mali by ste sa zamyslieť nad zmenou jedálnička.

 

Máte vysoký cholesterol

Ak má človek dostatok vlákniny, potom nemá problém s vysokým cholesterolom. Vláknina napomáha vylučovaniu zlého cholesterolu z tela. 

 

Ste často hladný

Niečo zjete a o pár minút už pociťujete znovu hlad? Aj to je príznakom toho, že vlákniny neprijímate dostatok. Ak ste po prijatí potravy znovu hladný za menej ako 45 minút niečo je zle.

 

Prečo si dopriať vlákninu?

- Vláknina napomáha chudnutiu, pretože vyvoláva pocit sýtosti.

- Znižuje cholesterol v krvi a tým vás ochraňuje pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

- Udržuje zdravé vaše črevá a celú črevnú mikroflóru.

 

Potraviny bohaté na vlákninu: sušené ovocie, mandle, jablká a hrušky, brokolica, strukoviny, avokádo, ovsené vločky, hnedá ryža a celozrnné potraviny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona