Trpíte aviofóbiou? Ak pred cestou urobíte toto, do minúty sa vám uľaví!

NETKY.SK • 17 Apríl 2018, 11:41 • 2 min
Trpíte aviofóbiou? Ak pred cestou urobíte toto, do minúty sa vám uľaví!

Ak sa obávate každej cesty lietadlom, tieto rady vám môžu prísť vhod.

slovakia

left justify in out

Letecké cestovanie sa dnes stalo úplne bežnou súčasťou životov mnohých ľudí. Globalizácia zasiahla už aj nás, a tak sa, najmä mladí Slováci, neviažu len na hranice štátu. Či už do zahraničia dochádzajú za prácou, štúdiom, rodinou či priateľmi, takáto forma prepravy ušetrí veľké množstvo času. Napriek tomu, že ide o štatisticky najbezpečnejšiu dopravu, veľa ľudí sa jej obáva. A podaktorí až do takej miery, že im to spôsobuje veľké problémy od dýchavičnosti až po omdlievanie. Ako sa so svojim strachom popasovať v podobnej situácii?

 

Odborníci sa zhodujú, že mimoriadny dopad na celkový psychický stav jednotlivca môže mať práve to, akým spôsobom dýchajú. Preto radia zvoliť to najzákladnejšie dychové cvičenie a začať ním. Sadnite si vzpriamene a začnite hlbokými nádychmi a výdychmi. Nie však cez ústa, v tomto prípade je dôležité dýchať výhradne nosom. Výdych by mal zároveň trvať dlhšie ako nádych. Pokiaľ takto zotrváte aspoň minútku, mali by ste svoj stres dostať pod kontrolu.

 

Podobne funguje aj ďalšie dychové cvičenie, ktoré pochádza z jogy. Slúži na harmonizáciu a upokojenie a funguje na striedavom dýchaní cez jednotlivé nosne dierky. Vo vzpriamenom sede si treba upchať ľavú nosnú dierku, nadýchnuť sa cez ňu, následne vydýchnuť a to isté zopakovať aj s druhou nosnou dierkou niekoľkokrát za sebou.

 

Ďalšia rada pochádza priamo od pilotov lietadiel. Treba si vraj rezervovať miesto na krídlom, nakoľko práve tu sú prípadne turbulencie najmenej citeľné. V tomto bode je totiž lietadlo najstabilnejšie.

 

Pokiaľ máte obavy z lietania, mali by ste v deň cesty obmedziť príjem kofeínu. Ten totiž organizmus nabudí a vír negatívnych myšlienok by ste tak zastavili len veľmi ťažko. Naopak, odporúčajú sa rôzne upokojujúce nápoje, napríklad čaj z medovky.

 

Okrem týchto tradičných rád existuje ešte jedna možnosť. Na internete sú dostupné viaceré aplikácie pre smartfóny obsahujúce špeciálne návody a meditácie, ktoré vám pomôžu zachovať pokoj. Skúste si ich preto stiahnuť ešte pred cestou a nezabudnite si pribaliť aj slúchadlá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies