Trosky letu MH17 priviezli do krajiny 5 mesiacov po havárii

NETKY.SK • 9 December 2014, 13:06 • 2 min
Trosky letu MH17 priviezli do krajiny 5 mesiacov po havárii

AMSTERDAM - Nákladné autá vezúce trosky malajzijského lietadla, ktoré sa v júli zrútilo na východe Ukrajiny ovládanom separatistami, už dorazili do Holandska.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tamojší experti sa tam pokúsia zrekonštruovať väčšinu lietadla typu Boeing 777 päť mesiacov po jeho zostrelení. Holandský úrad pre leteckú bezpečnosť informoval, že časti havarovaného stroja budú najprv odfotografované a zaevidované, následne sa uskutoční rekonštrukcia stroja s cieľom zistiť, ako presne sa vo vzduchu rozpadlo.

 

Trosky priviezli na leteckú základňu Gilze-Rijen, kde už čakali desiatky príbuzných obetí. Pozostalí sú nespokojní s pomalým tempom vyšetrovania, pričom jedna skupina už požiadala OSN, aby vyšetrovanie prevzala. Prípad sa pohol až pred mesiacom, keď Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vyjednala s proruskými separatistami prístup na miesto nešťastia, kde trosky aj niekoľko obetí ležali celé mesiace. Holandskí inšpektori chceli trosky letu MH17 zozbierať sami ihneď po havárii, no keďže miesto nešťastia sa nachádza v bojovej zóne, po odvezení pozostatkov väčšiny z obetí práce z bezpečnostných dôvodov prenechali miestnym záchranárom. Odvoz zvyškov umožnila dohoda s miestnymi milíciami. 


Malajzijské lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo 17. júla v nepokojnej časti Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Západ obviňuje zo zostrelenia proruských povstalcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies