Tropický cyklón Roanu usmrtil na pobreží najmenej deväť ľudí

NETKY.SK • 21 Máj 2016, 15:17 • 2 min
Tropický cyklón Roanu usmrtil na pobreží najmenej deväť ľudí

DHÁKA - Najmenej deväť ľudí zahynulo, keď tropický cyklón Roanu nad Bengálskym zálivom zasiahol pobrežie Bangladéša. Informoval o tom dnes predstaviteľ meteorologického úradu v metropole Dháka, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Cyklón Roanu vyčíňal na pobreží juhovýchodného prístavného mesta Chittagong dnes popoludní. Búrka po príchode na pevninu zoslabla, ale hustý lejak mal podľa očakávania trvať ešte najmenej šesť ďalších hodín, dodal meteorológ.

Nárazový vietor sprevádzaný hustým lejakom zanechal za sebou skazu v pobrežných okresoch krajiny, kde vyvracal stromy a ničil domy aj podniky.

 

Troch ľudí usmrtili v piatok večer padajúce stromy v okrese Bhola, 160 kilometrov južne od Dháky. Televízne zábery zachytávali poškodené obchody a obytné domy v odľahlom meste Tazumuddin.

 

Jeden človek dnes zahynul v susednom okrese Patuakhali, keď sa zrútil dom.

 

Traja ľudia prišli o život v spomínanom prístavnom meste Chittagong. Dve z obetí, vrátane dieťaťa, zahynuli, keď na ich dom spadol strom.

 

Ďalšie dieťa v meste zahynulo, keď ho zasiahol kameň uvoľnený silným vetrom z rozostavanej budovy.

Cyklón zabíjal aj na ostrove Kutubdia v Chittagongu.

 

Cyklón Roanu, v ktorého strede dosahovala rýchlosť vetra 62-88 kilometrov za hodinu, mal rozlohu 54 štvorcových kilometrov.

 

Vláda evakuovala vyše 500.000 obyvateľov z pobrežných oblasti.

 

Takmer 2,1 milióna obyvateľov žijúcich v 18 pobrežných okresoch dostalo upozornenie, aby boli pripravení v prípade nutnosti presťahovať sa do vyše 3500 úkrytov pred cyklónom.

 

Všetka lodná doprava a prevádzka v prístave Chittagong bola ešte pred príchodom cyklónu pozastavená.

Nízko položené oblasti a ostrovy pri pobreží očakávali v čase prechodu cyklónu vlny vyššie o 1-1,5 metra oproti normálu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona