Tropický cyklón Nathan zosilnel, bičuje Severné teritórium Austrálie

NETKY.SK • 22 Marec 2015, 10:31 • 2 min
Tropický cyklón Nathan zosilnel, bičuje Severné teritórium Austrálie

SYDNEY - Silný tropický cyklón začal dnes bičovať riedko obývané územia Severného teritória Austrálie. Cyklón Nathan sprevádza prudký dážď a vietor dosahujúci v nárazoch intenzitu až 155 kilometrov za hodinu. Informovala o tom austrálska televízna stanica ABC.

slovakia

left justify in out

Cyklón Nathan so silou druhej najvyššej intenzity narazil na najvýchodnejšie pobrežie tohto austrálskeho štátu v oblastiach pod okresom Nhulunbuy v Arnhemskej zemi po prechode výbežkom vnútrozemia štátu Queensland.

 

Do územia teplých vôd Carpentarského zálivu sa Nathan presunul v sobotu ráno, kde po oslabení prechodom vnútrozemia znova nabral na intenzite, napísala agentúra DPA. Austrálsky meteorologický úrad v súvislosti s vývojom cyklónu očakáva, že po prekročení pobrežia a prechode cez Arnhemskú zem sa bude pohybovať ďalej západným až severozápadným smerom a opäť zoslabne.

 

Príslušné úrady vydali varovanie pred cyklónom a naliehajú na ľudí, aby sa vysťahovali do prechodných prístreškov nachystaných pre evakuované obyvateľstvo. Oblasť na severe Austrálie je domovom mnohých kmeňov domorodých Austrálčanov, ktorí podľa DPA žijú v obydliach neschopných odolať cyklónu.

 

Silný cyklón Nathan v piatok po náraze na severovýchodné pobrežie Austrálie zoslabol na cyklón tretej kategórie a naďalej oslabujúc postupoval do vnútrozemia Queenslandu. Meteorológovia však varovali, že, ak dosiahne teplé vody Carpentarského zálivu, 250 kilometrov od pobrežia, môže opäť nabrať silu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies