Tropický cyklón Ita dorazil na severovýchod, je to ničivý živel

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 17:30 • 2 min
Tropický cyklón Ita dorazil na severovýchod, je to ničivý živel

SYDNEY - Tropický cyklón Ita zasiahol dnes neskoro večer severovýchod Austrálie neďaleko mysu Flattery v štáte Queensland. Už predtým bola znížená jeho kategória z najvyššej piatej na štvrtú. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Stále je to však ničivý cyklón, ktorý sprevádza silný vietor. Mestečká Hopevale a Cooktown sú svedkami pomerne ničivého živlu," uviedol v meste Cairns novinárom premiér štátu Queensland, Campbell Newman.
     

Ita sa podľa očakávania preženie pobrežím v riedko obývanej oblasti v blízkosti mestečka Cooktown, severne od Cairnsu. Meteorológovia predpovedajú víchor s rýchlosťou až 300 kilometrov za hodinu, vzdúvanie morskej hladiny a prudké dažde.

     

V niektorých častiach pobrežia napadne pri vyčíňaní cyklónu zrejme až do 300 milimetrov dažďových zrážok každých šesť hodín počas niekoľkých dní. Očakávajú sa záplavy. Meteorologický úrad vyhlásil, že cyklón je najničivejším systémom, aký dorazil na pobrežie Queenslandu od cyklónu Yasi v roku 2011.

     

Mestské radnice oznámili, že sú pripravené na výpadky elektriny v niektorých osadách, ktoré budú trvať aj mesiac. Cooktown, ktorý má okolo 2300 obyvateľov, čaká jeho prvý silný cyklón za posledných 65 rokov.

     

Stovky ľudí v domoch, ktoré možno nevydržia prudký vietor, sa premiestnili do útočiska pred cyklónom, avšak najprv svoje domy zadebnili. Turistické mestá Port Douglas a Cairns takisto očakávajú, že ich bude bičovať prudký dážď. Cyklón má narušiť obdobie sucha, ktoré nepriaznivo postihlo mnohých farmárov v Queenslande.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona