Tropické teplo a sucho na Slovensku ohrozuje produkciu farmárov

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 11:57 • 2 min
Tropické teplo a sucho na Slovensku ohrozuje produkciu farmárov

DUNAJSKÁ STREDA - Tropické teplo a sucho veľmi zaťažuje nielen ľudí, ale aj zvieratá a rastliny. Bez pravidelného prísunu vody by bolo napájanie zvierat ohrozené.

slovakia

left justify in out

Bez dostatočného množstva vody by bola ohrozená produkcia nielen mlieka, mäsa, ale aj produkcia ostatných druhov živočíšnych produktov. Informovala o tom TASR predsedníčka Agrárnej komory Slovenska so sídlom v Dunajskej Strede Helena Patasiová.

 

Ako povedala, bez vlahy sú ohrozené úrody krmovín na ornej pôde v celkovej výmere 178.000 hektárov, kukurica na zrno na 150.000 ha, ale aj cukrová repa, ovocie a zelenina. Na farmárov čakajú zvýšené náklady na zabezpečenie závlah, bez ktorých by nebola úroda. „Z uvedeného dôvodu vyzývame zodpovedné štátne inštitúcie, ktoré majú na starosti vodné toky a prívodové kanále, aby zabezpečili vhodné podmienky pre využívanie existujúcich závlahových systémov,“ uviedla Patasiová.  

 

Zdôraznila, že situácia by sa zlepšila, keby v týchto mimoriadne ťažkých dňoch platili farmári nižšiu sadzbu za odber elektrickej energie, alebo mali znížené odvodové povinnosti za mzdové náklady.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies