Tropické počasie v Česku rázne utnú nočné búrky: Zajtra je na rade aj Slovensko!

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 15:47 • 2 min
Tropické počasie v Česku rázne utnú nočné búrky: Zajtra je na rade aj Slovensko!

PRAHA - Počasie s tropickými teplotami sa dnes v Českej republike končí a už večer a v noci príde rázne ochladenie v podobe studeného frontu, ktorý budú sprevádzať búrky, dážď a nárazy vetra s rýchlosťou okolo 90 kilometrov za hodinu.

slovakia

left justify in out

 V nasledujúcich dňoch bude vládnuť výrazne chladnejšie počasie s odpoludňajšími teplotami okolo 20 stupňov Celzia. Spravodajskému serveru Novinky.cz to uviedla Dagmar Honsová zo spoločnosti Meteopress.
     

Dnes vyvrcholí tropické juhozápadné prúdenie vzduchu, ktoré vyženie ortuť teplomerov ešte k 31-35 stupňom Celzia. V popoludňajších hodinách však začne od západu pribúdať oblačnosť. Večer a v noci na stredu sa cez územie ČR bude pohybovať studený front, ktorý prinesie dážď, búrky a ojedinele dokonca krúpy a prívalové zrážky.
     

Chladné severozápadné prúdenie bude ovplyvňovať počasie aj v stredu. Rané teploty sa ešte udržia medzi 21 a 17 stupňov Celzia. Odpoludnia sa už budú maximá veľmi odlišovať: v Prahe bude do 26 stupňov Celzia a na Morave a v Sliezsku 30 stupňov.
     

Ochladenie sa naplno prejaví vo štvrtok 9. júla, keď ranné teploty klesnú na 16 až 12 stupňov. Odpoludňajšie teploty majú podľa meteorológov dosahovať 18-22 stupňov. Najčastejšie bude oblačno až polojasno, na horách občasné prehánky.
     

V piatok bude cez deň 18-22 stupňov, ale pod vplyvom tlakovej výše bude prevládať slnečno, s minimom oblačnosti.
     

Sobota 11. júla má byť takisto slnečná, teploty sa majú cez deň pohybovať v rozmedzí 22-26 stupňov Celzia, informovali Novinky.cz.

 

SHMÚ: V stredu hrozia na celom území Slovenska búrky

 

Slovensku okrem vysokých teplôt hrozia v stredu 8. júla aj búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal pre celé územie krajiny prvý stupeň výstrahy.

 

img
      

Meteorológovia očakávajú miestami výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené aj krátkodobé, avšak intenzívne lejaky. Úhrny zrážok môžu pri nich dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu.
      

Možný je aj výrazný ale prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch, stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc či podchodov a podjazdov.
      

SHMÚ zároveň varuje v stredu pred vysokými teplotami. Pre Slovensko vydal na tento deň výstrahy 1. až 3. stupňa. Meteorológovia predpokladajú, že miestami dosiahne maximálna teplota vzduchu 30 až 38 stupňov Celzia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies