Tropická cyklóna Pam si na ostrovnom štáte Vanuatu vyžiadala osem obetí a rozsiahle škody

NETKY.SK • 14 Marec 2015, 11:52 • 2 min
Tropická cyklóna Pam si na ostrovnom štáte Vanuatu vyžiadala osem obetí a rozsiahle škody

SYDNEY- Ostrovný štát Vanuatu zasiahla v noci nadnes tropická cyklóna Pam, ktorá si vyžiadala najmenej osem obetí na životoch, desiatky zranených a rozsiahle materiálne škody. Humanitárni pracovníci očakávajú, že počet mŕtvych sa podstatne zvýši, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Cyklóna Pam, ktorá priniesla vietor s rýchlosťou 340 kilometrov za hodinu, sa podľa odborníkov zaraďuje k najsilnejším búrkam, aké sa kedy prehnali týmto oceánskym regiónom. Rozsiahlu humanitárnu pomoc prisľúbila Austrália aj OSN.

 

Prírodný živel spôsobil masívny výpadok elektrickej energie a poškodil infraštruktúru, obyvateľstvu hrozí hlad. "Bolo to akoby mal nastať koniec sveta. Metropola vyzerá ako po výbuchu bomby," povedala hovorkyňa UNICEF-u Alice Clementsová.

 

Svedkovia uviedli, že počas búrky s piatym stupňom intenzity vznikali na mori vlny s výškou do ôsmich metrov, ktoré sa prelievali cez hlavné mesto Port Vila. Na družicových záberoch bolo vidno, že cyklóna pokryla celé vanuatské súostrovie.

 

Záchranári varovali, že dostať sa do odľahlých oblastí potrvá dlho, pričom situácia s pitnou vodou a zničenými plodinami sa môže v nasledujúcich dňoch prudko zhoršiť. Večer začala búrka ustupovať na juh, vietor však naďalej zostával silný.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies