Trojkráľová svätená voda mala ochraňovať príbytky pred zlými silami

NETKY.SK • 7 Január 2011, 08:21 • 2 min
Trojkráľová svätená voda mala ochraňovať príbytky pred zlými silami

Trojkráľová svätená voda mala ochraňovať príbytky pred zlými silami

slovakia

left justify in out

Cyklus vianočných obyčají v podobe rôznych zvykov či ľudových tradícií na Zemplíne uzatváral v minulosti dnešný sviatok Troch kráľov. V priebehu tohto dňa pripravovali gazdiné trojkráľovú večeru a kňazi požehnávali po dedinách jednotlivé príbytky.
"V gréckokatolíckych a rímskokatolíckych kostoloch svätili kňazi počas sviatku Troch kráľov vodu, ktorú si ľudia brali domov na ochranu pred zlými silami," povedal pre TASR Štefan Kocák z Hornozemplínskeho osvetového strediska vo Vranove nad Topľou.
Dodal, že 6. januára vynášali gazdovia z domu zároveň vianočný stromček a gazdiné pripravovali trojkráľovú večeru, ktorá sa podobala obsahom jedál tej štedrovečernej.
Kňazi prechádzali dedinou a požehnávali domácnosti v sprievode kostolníka či kantora. Na vchodové dvere zvnútra následne napísali  bielou kriedou G+M+B a rok vysvätenia domu.
Tri písmená symbolizovali kráľov z východu, a to Gašpara, Melichara a Baltazára, ktorí sa prišli pokloniť do Betlehema narodenému Ježišovi. Vo viacerých obciach zemplínskeho regiónu sa táto tradícia dodržiava dodnes.  
Podľa Kocákových slov pokračovali na dedinách po sviatku Troch kráľov priadky a dedinčania sa začali po Vianociach postupne pripravovať na fašiangy, "ktoré boli obdobím veselosti, zábav, svadieb a nefalšovaného ľudového humoru," poznamenal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies