Trojicu podozrivých z prípravy útokov na námorníctvo vo Francúzsku obvinili

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 16:17 • 2 min
Trojicu podozrivých z prípravy útokov na námorníctvo vo Francúzsku obvinili

PARÍŽ - Parížska prokuratúra vzniesla dnes obvinenia voči trom zo štyroch zadržaných mužov, podozrivých z prípravy teroristických útokov na vojenské zariadenia vo Francúzsku, oznámil prokurátor Francois Molins.

slovakia

left justify in out

Trojica mužov vo veku 17, 19 a 23 rokov sa priznala k plánovaniu útoku na zariadenie francúzskeho vojenského námorníctva na pobreží Stredozemného mora, špecifikoval Molins, ktorého citovala agentúra DPA.
     

Dvaja z nich sa priznali k tomu, že chceli pozabíjať vojakov a veliteľovi odrezať hlavu. Útok sa mal uskutočniť buď koncom tohto roka, alebo začiatkom budúceho.
     

Z prehliadky počítačov a mobilných telefónov týchto mužov vyplynulo, že jeden z obvinených bol v priamom kontakte s militantmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Od nich dostal príkaz, aby "zaútočil vo Francúzsku", dodal Molins.
     

Podľa prokurátora sa traja muži spoznali na internete a radikalizovali po sledovaní videí IS. Pôvodne chceli ísť do Sýrie, aby sa pridali k tamojším džihádistom, francúzske úrady však nepovolili 17-ročnému mladíkovi opustiť krajinu vzhľadom na nesúhlas jeho matky.
     

Trojica sa namiesto toho rozhodla udrieť na malú námornú základňu situovanú v obci Port-Vendres juhovýchodne od Perpignanu v južnom Francúzsku, ktorá má na starosti dohľad nad malou časťou stredomorského pobrežia. Najstarší z mužov poznal podmienky na základni osobne, pretože tam bol umiestnený počas služby v armáde. Námorné sily opustil v januári v dôsledku bližšie nekonkretizovanej choroby.
     

Štvrtého podozrivého, 16-ročného tínedžera zadržaného spolu s trojicou obvinených v pondelok, medzičasom prepustili.
     

Prokurátor požiadal, aby muži ostali vo vyšetrovacej väzbe na základe obvinení z vytvorenia zločineckej skupiny s cieľom uskutočniť teroristický čin.
     

V Paríži sa v stredu rozhodlo o zintenzívnení bezpečnostných opatrení v okolí citlivých priemyselných zariadení. Minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorý oznámil ich zatknutie v stredu, nariadil previerku rešpektovania bezpečnostných predpisov.
     

Francúzsky premiér Manuel Valls v tejto súvislosti ubezpečil obyvateľstvo, že vláda robí všetko, čo je v jej silách, aby prekazila teroristické útoky. Pripomenul, že na ochrane ohrozených objektov sa podieľa 30.000 policajtov, žandárov a vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies