Trojicu amerických väzňov v KĽDR presunuli z pracovného tábora do hotela

NETKY.SK • 4 Máj 2018, 06:24 • 2 min
Trojicu amerických väzňov v KĽDR presunuli z pracovného tábora do hotela

PCHJONGJANG - Severná Kórea presunula troch amerických väzňov z pracovného tábora do hotela.

slovakia

left justify in out

KĽDR k tomuto kroku pristúpila pred plánovaným summitom severokórejských a amerických predstaviteľov.

 

Akademici Kim Hak Song a Tony Kim a podnikateľ Kim Dong Chul boli presunutí tento týždeň do hotela na predmestí Pchjongjangu na základe nariadení najvyšších úradov.

 

Väzni, ktorí majú všetci kórejský pôvod, sú v KĽDR väznení za údajnú špionáž a nepriateľské skutky. Dostávajú "lekársku starostlivosť, dobrú stravu a ideologickú výchovu", tvrdí juhokórejský aktivista Čo Sung-jong.

 

Trojicu mužov by mohli prepustiť na slobodu ako gesto dobrej vôle v rámci príprav summitu severokórejského vodcu Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa. USA potvrdili, že schôdzka sa bude konať do niekoľkých týždňov.

 

Nemenovaný juhokórejský činiteľ vyhlásil, že o ich prepustení sa rokuje už niekoľko mesiacov, pričom sa tak má stať už v najbližšom čase. Trojicu Američanov uväznili severokórejské úrady v rokoch 2016 a 2017.

 

Predpokladá sa, že nový šéf americkej diplomacie Mike Pompeo počas svojho tajného stretnutia s Kim Čong-unom v apríli hovoril aj o možnosti prepustenia väzňov. Aj Trump minulý týždeň potvrdil, že rokuje o ich prepustení.

 

Podľa pozorovateľov kladie Pchjongjang veľký dôraz na podmienky trojice väzňov so zámerom vyhnúť sa opakovaniu prípadu Otta Warmbiera, mladého Američana, ktorého uväznili v KĽDR po tom, ako v roku 2016 ukradol zo svojej hotelovej izby v Pchjongjangu propagandistický plagát. Zomrel šesť dní po tom, ako ho vlani v júni vrátili do USA v kóme.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies