Trojica z OĽ zostáva v poslaneckom klube SaS

NETKY.SK • 17 Február 2011, 08:22 • 2 min
Trojica z OĽ zostáva v poslaneckom klube SaS

Trojica z OĽ zostáva v poslaneckom klube SaS

slovakia

left justify in out

img

Jozef Viskupič, Martin Fecko a Erika Jurinová z hnutia Obyčajní ľudia (OĽ) zostávajú v poslaneckom klube strany Sloboda a Solidarita (SaS). Oznámili to dnes v Bratislave po skončení rokovania klubu.
      "Naším cieľom nikdy nebolo destabilizovať vládu Ivety Radičovej, a preto situáciu, do ktorej sme sa my traja nechtiac dostali, nechceme využívať na vytĺkanie politického kapitálu. Po zvážení všetkých alternatív sme dospeli k dohode. Vedomí si plnej politickej zodpovednosti sme dnes akceptovali požiadavku klubu SaS zotrvať v klube," vyhlásil Viskupič.
      Dodal, že klub SaS zas akceptoval požiadavku OĽ, že dňom založenia vlastného politického subjektu môžu OĽ z klubu SaS vystúpiť bez požiadavky vrátenia mandátu.
      "Náš postoj je prejavom súdržnosti poslancov hnutia OĽ, a zároveň prejavom plnej zodpovednosti voči občanom SR, ktorých osud nám bol vo voľbách zverený," zdôraznil Viskupič.
      Líder OĽ Igor Matovič oceňuje "zodpovednosť svojich troch kolegov" a je presvedčený, že "dnes urobili štátnické rozhodnutie, ktoré Slovensku prináša pokoj a dáva priestor na prácu v prospech ľudí".
      Stabilitu Radičovej vlády považuje za "najvyšší cieľ" aj strana SaS. "Preto oceňujeme, že OĽ zostávajú členmi klubu SaS," uviedol šéf klubu Jozef Kollár s tým, že sulíkovci zároveň rešpektujú ambíciu OĽ založiť si v budúcnosti vlastnú politickú stranu. "Pokiaľ Igor Matovič vlastný politický subjekt založí, tak ich odchod z klubu SaS nebude strana považovať za porušenie dohôd z leta 2010," vyhlásil.
      Šéf SaS Richard Sulík uviedol, že osobné vzťahy medzi poslancami sú dobré a k udalostiam z minulosti sa už nebudú vracať. "Zakopali sme vojnovú sekeru," povedal. Koalíciu dnes vníma ako 79-člennú. Pokiaľ ide o formálnu stránku, tak je 77-členná. Je presvedčený, že tak zostane aj v prípade, že si OĽ založia vlastný politický subjekt. "Neohrozujeme stabilitu vlády, to je to posledné, čo nám chýba ku šťastiu," podotkol.
      Trojica OĽ sa rozhodnutím nevystúpiť z klubu SaS nepridala k svojmu lídrovi Igorovi Matovičovi, ktorého z klubu SaS vylúčili minulý týždeň po tom, ako hlasoval za novelu zákona o štátnom občianstve z dielne opozičného Smeru-SD. V prípade, že by odišli aj spomínaní traja poslanci, vládna koalícia by stratila v parlamente väčšinu.
      Stredopravé strany mali pôvodne v pléne 79 zákonodarcov. Okrem Matoviča prišla koalícia aj o Andreja Ďurkovského, ktorý nedávno opustil klub KDH. Obaja nezávislí poslanci však naďalej deklarujú podporu vládnemu programu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies