Trojica poslancov by sa mala v pléne ospravedlniť

NETKY.SK • 1 Február 2017, 07:35 • 2 min
Trojica poslancov by sa mala v pléne ospravedlniť

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dajú v úvode druhého dňa 12. schôdze parlamentu priestor trojici poslancov na ospravedlnenie za svoje výroky, ktoré vyslovili v pléne počas októbrovej schôdze.

slovakia

left justify in out

„Mandátový a imunitný výbor NR SR sa vo všetkých troch podnetoch uzniesol, že im odporučí, aby sa za výroky prednesené na 10. schôdzi Národnej rady SR ospravedlnili v pléne Národnej rady Slovenskej republiky,“ povedal v decembri predseda výboru za Smer-SD Richard Raši. „Ak tak neurobia, podľa zákona o rokovacom poriadku bude ešte raz zasadať výbor a môže rozhodnúť o udelení pokuty až do výšky tisíc eur,“ informoval s tým, že na výbore sa odmietli ospravedlniť. Podnet na poslancov podal predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), podľa ktorého sa poslanci výrokmi vysmievajú zo židovského národa.


Igor Matovič počas rozpravy o rokovacom poriadku prirovnal Židov v koncentračnom tábore k poslancom NR SR, za čo sa však vzápätí ospravedlnil. Vyjadril sa, že priamo v čase vyslovenia problémového výroku sa už v pléne ospravedlnil a dodal, že si za slovami stojí. „Prisahal som na ústavu, ktorá hovorí, že máme slobodu vyjadrovania a ústava stojí nad rokovacím poriadkom,“ povedal v decembri. Dankovi sa tiež nepáčili výroky poslancov ĽSNS, ktorí v rokovacej sále parlamentu hovorili o tom, že v Izraeli vládne apartheid.


Na programe schôdze sú legislatívne návrhy z dielne jednotlivých rezortov. Hlasovať by mali zákonodarcovia o prerokovaných zákonoch, medzi ktorými je novela zákona o štátnej službe, ktorú vrátil prezident Andrej Kiska na opätovné prerokovanie. Hlasovať by mali aj o novele zákona o pobyte cudzincov, o návrhu ústavného zákona o súhlase so zmenami štátnej hranice medzi Slovenskou republikou a Maďarskom. Poslanci by mali taktiež odhlasovať aj návrhy z dielne rezortu práce o sociálnom poistení a o starobnom dôchodkovom sporení.
Dnešné rokovanie by malo trvať do 19:00.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies