Trojica podvodníkov z akcie Synovec je na slobode

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 13:03 • 2 min
Trojica podvodníkov z akcie Synovec je na slobode

BANSKÁ BYSTRICA - Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici prepustil zo zadržania na slobodu troch mužov, obvinených z trestného činu krátenia dane a poistného po akcii s krycím názvom Synovec, pretože neboli dôvody väzby.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal voči verdiktu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. Pre agentúru SITA to dnes uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.


Podľa informácií predstaviteľov finančnej správy a polície po akcii s krycím názvom Synovec obvinili 22 ľudí. Tí sa podieľajú na podvodoch s minerálnymi olejmi, čím spôsobili daňové úniky so škodou takmer desať miliónov eur. Prezident finančnej správy František Imrecze uviedol, že firmy dovážali mazací olej z Poľska, kde nepodlieha spotrebnej dani. Na Slovensku ho uviedli do obehu ako motorovú naftu, pritom deklarovali, že je určený na maďarský trh. Z Poľska prišli kamióny na Slovensko, kde vyložili olej, ktorý sa tu predal. Cisterny pokračovali prázdne do Maďarska, aby oficiálne deklarovali fiktívne dodanie. Olej sa na Slovensku predával ako motorová nafta aj na niektorých čerpacích staniciach a tiež podomovým predajom. Podvod na spotrebnej dani bol 3,5 milióna eur a ďalších šesť miliónov eur na DPH. 


Podozrivým biznisom sa začali zaoberať policajti ešte v roku 2010. V nedeľu 1. júna spustili rozsiahlu akciu v rožňavskom regióne pod názvom Synovec. Po nej obvinili 22 ľudí zo zločinu skrátenia dane a poistného, osem z nich stíhajú aj za činnosť v organizovanej skupine. Urobili tiež 16 prehliadok, zaistili 200-tisíc litrov minerálneho oleja, 50-tisíc eur v hotovosti a 14 cisterien.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies