Štvorkoalícia sa zrejme zmení na trojkoalíciu, Most-Híd bude chcieť ministra

NETKY.SK • 18 August 2016, 19:07 • 2 min
Štvorkoalícia sa zrejme zmení na trojkoalíciu, Most-Híd bude chcieť ministra

BRATISLAVA - Vládna štvorkoalícia sa zrejme zmení na trojkoalíciu. Potvrdil to dnes predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Z koalície by tak mala vypadnúť #Sieť, ktorá prišla o päticu poslancov. Tých dnes oficiálne Most-Híd prijal do poslaneckého klubu.

slovakia

left justify in out

Most-Híd si bude nárokovať ministerstvo dopravy. Bugár už vie, kým by Romana Brecelyho nahradil. Na dnešnej tlačovej konferencii to však nepovedal. Na otázku, či by ministrom mohol byť štátny tajomník rezortu dopravy Árpád Érsek odpovedal, že o tom ešte nehovorili. "Musí to byť človek, ktorý ovláda to ministerstvo, ale rozhoduje o tom republiková rada. Ja už viem, koho by som navrhol," uviedol Bugár.

 

Zároveň zdôraznil, že o zmenách v koalícii a vláde rozhoduje koaličná rada. "Bude treba rokovať na koaličnej rade akým spôsobom dôjde k usporiadaniu. Predpokladám, že štvorkoalícia sa zmení na trojkoalíciiu, ale o tom rozhoduje koaličná rada," povedal Bugár.

 

O nomináciách na ministra prípadne štátnych tajomníkov má rozhodnúť Republiková rada Mosta-Híd v sobotu 20. augusta. "O ďalších veciach ako aj personálnych vás budeme informovať vtedy, keď to budeme mať dorokované," povedal Bugár.

 

O prijatí Andreja Hrnčiara, Martina Fedora, Kataríny Cséfalvayovej, Igora Janckulíka a Eduarda Adamčíka rozhodlo republikové predsedníctvo aj poslanci Mosta-Híd. "Od tejto chvíle začíname pracovať v klube Most-Híd," poznamenal Hrnčiar.

 

Bugár potvrdil dnešné stretnutie s premiérom Robertom Ficom. Informoval ho o postupnosti v strane, pokiaľ ide o spomínané zmeny. "Informoval som aj o tom, že máme predsedníctvo, že padne rozhodnutie a po ňom zavolám pánovi premiérovi aj predsedovi národnej rady," poznamenal s tým, že o konaní koaličnej rady rozhodne premiér Fico.

 

Koaliční lídri Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko dnes rokovali o možných zmenách v koalícii. Rokovania si vyžiadal odchod pätice poslancov zo #Siete a ich prestup do klubu Mosta-Híd. #Sieť tak má už len dvoch poslancov a zo štvorkoalície je v podstate už trojkoalícia. Most-Híd, ktorý prestupom poslancov posilnil, si plánuje nárokovať ministerstvo dopravy. Šéf rezortu Brecely by chcel predostrieť vlastné riešenie.

 

Pätica poslancov oznámila odchod zo #Siete v utorok 16. augusta. Dôvodom bola ich dlhodobá nespokojnosť s fungovaním strany. #Sieť má v parlamente už len Radoslava Procházku a Alenu Bašistovú. Poslanecký klub nemá. Procházka navyše možno v parlamente nezostane. Môže sa totiž stať dodatočným sudcom Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu. Prišla by miesto neho náhradníčka Zuzana Zimenová, ktorá na začiatku volebného obdobia vyhlásila, že nebude podporovať vládu.

 

Prijatím poslancov bude mať Most-Híd v parlamente 15 hlasov, rovnako ako jeho koaličný partner SNS. Nie je vylúčené, že koalícia zmení koaličnú zmluvu. Počty hlasov sa však nateraz nezmenili, koalícia ich má 81. Na to, aby vláda mala v pléne väčšinu, potrebuje aspoň 76 poslancov.

 

Hrnčiarovci nie sú jediní odídenci zo #Siete. Strana stratila troch zákonodarcov už na začiatku volebného obdobia. Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík opustili #Sieť preto, že nesúhlasili, aby strana vládla so Smerom-SD. Z rovnakého dôvodu prišiel o jedného poslanca, Zsolta Simona, na začiatku volebného obdobia aj Most-Híd.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies