Troch z gangu, ktorý prepadával dôchodcov, odsúdil súd na doživotie

NETKY.SK • 6 Január 2014, 18:52 • 2 min
Troch z gangu, ktorý prepadával dôchodcov, odsúdil súd na doživotie

BUDAPEŠŤ - Kauza sa v Maďarsku stala známou tým, že v prípade viacerých obvinených sa skončila štvorročná lehota vyšetrovacej väzby, a preto sa dostali do domáceho väzenia.

slovakia

left justify in out

Súd hlavného mesta v Budapešti odsúdil dnes na doživotné väzenie troch obvinených zo šesťčlenného gangu z maďarskej obce Ároktö, ktorý prepadával starých ľudí v Budapešti a jeho okolí. Dvaja seniori po útokoch koncom roka 2008 a začiatkom roka 2009 na následky brutálneho zaobchádzania zomreli.

Podľa agentúry MTI súd na prvom stupni ďalších obvinených odsúdil na trest odňatia slobody v dĺžke 20, desať a osem rokov. Súd jednotlivých obvinených uznal vinným z trestného činu pokusu o vraždy, pričom obvinení boli z viacnásobného pokusu o vraždu, z viacnásobnej lúpeže a ďalších trestných činov.

V prípade útoku s následkom smrti súd neuznal predložené dôkazy. Prokurátor žiadal pre piatich obvinených doživotný trest.

Kauza sa vlani v Maďarsku stala známou tým, že v prípade viacerých obvinených sa skončila štvorročná lehota vyšetrovacej väzby, a preto sa dostali do domáceho väzenia.

Dvaja z domácej väzby ušli do Švajčiarska, kde ich zadržali. Parlament následne schválil novelu zákona o predĺžení vyšetrovacej väzby, preto od novembra všetkých obvinených opäť vzali do vyšetrovacej väzby.

Členmi gangu boli už trestaní muži, ktorí sú v blízkom príbuzenstve. V období rokov 2008-09 v desiatke prípadov zamaskovaní páchatelia v noci prepadávali spiacich starých ľudí v Budapešti a jej okrajových častiach. Svoje obete zviazali, surovo bili a okrádali o cennosti, pričom dvaja seniori prišli o život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies