Troch tínedžerov deportovaných z Turecka do Británie zatkli a prepustili na kauciu

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 09:55 • 2 min
Troch tínedžerov deportovaných z Turecka do Británie zatkli a prepustili na kauciu

ANKARA/LONDÝN - Troch britských tínedžerov, ktorí sa údajne plánovali pridať k militantom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii, deportovali v sobotu večer z Turecka domov do Británie a tam ich na letisku zatkla londýnska polícia.

slovakia

left justify in out

V nedeľu trojicu mladíkov prepustili na kauciu, ale musia sa vrátiť na ďalšie vypočúvanie v neskorší termín. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Trojicu mladíkov, ktorí neboli menovaní, zadržali ešte minulý týždeň v piatok v tureckom meste Istanbul. Turecká polícia totiž dostala tip od britských úradov, že dvaja z mladíkov cestujú do Turecka cez Španielsko.

 

Polícia v Londýne už skôr uviedla, že od piatka vedela o dvoch zmiznutých 17-ročných chlapcoch, ktorí podľa predpokladov odcestovali do Sýrie. Ďalšie vyšetrovanie odhalilo, že odcestovali spolu s 19-ročným mladíkom. Londýnski policajti upovedomili turecké úrady, ktorým sa podarilo všetkých troch mladíkov zadržať a zabrániť im tak v ceste do Sýrie.

 

Trojicu tínedžerov deportovali letecky do Británie v sobotu večer a zatkli ich na letisku "pre podozrenie z prípravy teroristických činov", uviedla londýnska Metropolitná polícia. Neskôr ich prepustila na kauciu.

Minulý mesiac vstúpili na územie Turecka tri britské školáčky a podľa dostupných informácií sa pridali k Islamskému štátu v Sýrii.

 

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu vo štvrtok uviedol, že dievčatám pomohol prekročiť hranice špión pracujúci pre jednu z krajín, ktorá je súčasťou koalície proti militantom, vedenej Spojenými štátmi.

 

Islamský štát ovláda obrovské územné pásma v Sýrii a Iraku. Prilákal aj tisíce zahraničných bojovníkov z Európy a ďalších častí sveta. Britské bezpečnostné služby odhadujú, že do Sýrie alebo Iraku odišlo k Islamskému štátu približne 600 Britov vrátane muža známeho pod prezývkou Džihádista John, ktorý sa objavil na niekoľkých videozáznamoch IS, zachytávajúcich brutálne vraždy rukojemníkov.

 

Turecko čelí kritike za to, že nekontroluje lepšie svoje juhovýchodné hranice, ale Ankara obviňuje európske krajiny, že predovšetkým ony nie sú schopné zabrániť budúcim džihádistom v odchode k IS.

V Európe existujú obavy, že títo zradikalizovaní európski bojovníci budú po návrate domov podnikať teroristické útoky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies