Troch protestujúcich voči NATO odsúdili na niekoľkoročné tresty

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 07:37 • 2 min
Troch protestujúcich voči NATO odsúdili na niekoľkoročné tresty

CHICAGO - Na nepodmienečné tresty väzenia v trvaní päť až osem rokov odsúdil v piatok americký súd troch anarchistov, obvinených, že plánovali počas konania summitu NATO v Chicagu v roku 2012 útoky molotovovými koktailmi. Informovala o tom agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

Porota ich zbavila obvinení z terorizmu, ale odsúdila ich za vyvolávanie nepokojov a plánovanie podpaľačských útokov. Muži podľa obžaloby plánovali napríklad útoky na predvolebný štáb prezidenta Baracka Obamu, dom chicagského starostu Rahma Emanuela a policajné stanice.
      

Jared Chase bol odsúdený na osem rokov väzenia, Brent Betterly na šesť a Brian Church dostal päťročný trest.
      

Sudca Thaddeus Wilson v zdôvodnení rozsudku uviedol, že "hádzanie molotovových koktailov... nemusí byť teroristický čin,... ale terorizuje." V prípade uznania viny na základe osobitného zákona o terorizme im hrozili až doživotné tresty.
      

Dvaja obvinení tesne pred vynesením rozsudku vystúpili s krátkymi vyhláseniami. Brent Betterly hovoril o nadnárodných spoločnostiach a pokojnom anarchizme. V súvislosti so zvukovou nahrávkou, na ktorej sú zachytení, ako hovoria a plánovaných útokoch, povedal, že to nemysleli vážne a iba sa "počas záchvatov čierneho humoru...chvastali".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies