Troch mužov z francúzskej firmy vyšetrujú za obchodovanie s extrémistami v Sýrii

NETKY.SK • 2 December 2017, 07:09 • 2 min
Troch mužov z francúzskej firmy vyšetrujú za obchodovanie s extrémistami v Sýrii

PARÍŽ - Troch mužov začali oficiálne vyšetrovať za obchodovanie bývalej francúzskej cementárne Lafarge s extrémistickými skupinami v Sýrii. V piatok o tom informoval zdroj z parížskej justície.

slovakia

left justify in out

Trojicu mužov, ktorí boli v tom čase manažérmi francúzskej firmy, zrejme čakajú obvinenia ako financovanie teroristickej organizácie a ohrozovanie životov iných ľudí, dodal zdroj.

 

LafargeHolcim, švajčiarsko-francúzska firma vytvorená zlúčením firmy Lafarge a švajčiarskej spoločnosti Holcim v roku 2015, v marci pripustila, že zamestnanci Lafarge platili sprostredkovateľom za uzatvorenie obchodov s ozbrojenými skupinami operujúcimi v okolí továrne na severe Sýrie.

 

Medzi spomínanými ozbrojenými skupinami sa nachádzali aj "sankcionované strany", uviedla spoločnosť LafargeHolcim. A tieto obchodné zmluvy označila za "neprijateľné".

 

Aktivisti za ľudské práva a etiku v podnikaní, ako aj bývalí sýrski zamestnanci firmy Lafarge podali vo Francúzsku žalobu za údajnú zmluvu spoločnosti so skupinou Islamský štát (IS).

 

Súčasná zlúčená spoločnosť nepotvrdila, že Islamský štát bol jednou s uvedených extrémistických skupín, ale v okolí továrne operoval IS aj ďalšie islamistické militantné skupiny. Továreň evakuovali v septembri 2014, dodala informáciu tlačová agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies