Troch mladíkov obvinili z vraždy dôchodkyne, k činu sa priznali

NETKY.SK • 17 December 2013, 13:01 • 2 min
Troch mladíkov obvinili z vraždy dôchodkyne, k činu sa priznali

BANSKÁ BYSTRICA - Na Okresnom súde v Banskej Bystrici sa trojica obžalovaných priznala k útoku na 85-ročnú dôchodkyňu z Cinobane

slovakia

left justify in out

Pred senátom Okresného súdu v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie v prípade smrteľného útoku na 85-ročnú dôchodkyňu z Cinobane v okrese Poltár. Trojica opitých mladíkov 1. januára tohto roku vnikla do domu so zámerom získať alkohol, prípadne peniaze alebo iné cennosti. Vyrušila ich 85-ročná podnájomníčka Mária Sujová, ktorú 19-ročný študent Ivan P. rukami usmrtil. Trojica obžalovaných sa k útoku priznala, preto sa nebude musieť skutok dokazovať na súde, ten urobí iba úkony, ktoré sú potrebné pre stanovenie výšky trestu. Senát preto vypočuje znalca z odboru psychiatrie, pojednávanie odročili na január.
Študent Ivan sa s 15-ročnými kamarátmi Jakubom Č. a Františkom O. vracali zo silvestrovskej zábavy. Mali vypité, pričom študent mal približne 1,7 promile alkoholu v krvi. Do domu sa dostali ráno medzi 5. a 6. hodinou cez balkón a prehľadávali ho. Mladistvý František komplicov opustil so slovami, že ide dávať pozor na ulicu. Ivan P. a Jakub Č. hľadali ďalej v kuchyni v suteréne domu. Jakub z domu potom tiež odišiel, ale Ivan P. ostal. Vyrušila ho Mária Sujová, ktorá v dome bývala ako podnájomníčka. Ivan P. ju najprv sledoval spoza závesu, neskôr k nej pristúpil a zozadu ju chytil za hlavu a mykol ňou. Útočník i obeť padli na zem, kde študent dôchodkyni stláčal a mliaždil najmä tvárovú časť hlavy rukami až do bezvedomia. Spôsobil jej zakrvácanie krčných väzov so zmliaždením mozgového kmeňa, čo v spojitosti s dusením a zatlačením jazyka zavinilo smrť. Po tom, ako ho vyrušila 69-ročná majiteľka domu, ušiel. Zavraždenú dôchodkyňu obral o 30 eur v hotovosti. Majiteľka domu Katarína S. si myslí, že útočníci chceli napadnúť ju a Mária Sujová sa stala terčom útoku omylom. 
Ivana P. obžalovali z obzvlášť závažného zločinu vraždy osoby vyššieho veku, teda chránenej. Navyše študenta i jeho komplicov prokurátor stíha za zločin porušovania domovej slobody v spolupáchateľstve, tiež s dôrazom na to, že išlo o chránené osoby. 
Študentovi za vraždu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov. Ivana P. poznajú v regióne ako nádejného futbalistu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies