Troch expolicajtov súdia za vybavovanie vodičákov bez skúšok

NETKY.SK • 10 Február 2014, 18:35 • 2 min
Troch expolicajtov súdia za vybavovanie vodičákov bez skúšok

BANSKÁ BYSTRICA - Obžaloba súvisí s vydávaním vodičských oprávnení bez skúšok na Okresnom dopravnom inšpektoráte v Zlatých Moravciach v rokoch 2007 a 2008.

slovakia

left justify in out

Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s trojicou bývalých policajtov, ktorých prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žaluje za korupciu pri vybavovaní vodičských oprávnení bez skúšok a dvoch aj za zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Obžaloba súvisí s vydávaním vodičských oprávnení bez skúšok na Okresnom dopravnom inšpektoráte v Zlatých Moravciach v rokoch 2007 a 2008.

Hlavným obžalovaným je 44-ročný bývalý skúšobný komisár z dopravného inšpektorátu v Zlatých Moravciach Igor M. Ten vydával oprávnenia záujemcom o vodičský preukaz bez toho, že by museli absolvovať kurz v autoškole a predpísané skúšky. V dvadsiatich bodoch obžaloby je stíhaný za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a v jednom aj za zločin prijímania úplatku. Od svojho kolegu 50-ročného nadporučíka Juraja D. podľa obžaloby zobral úplatok 20-tisíc korún (663,89 eur) za vybavenie vodičského preukazu pre policajného agenta. Juraj D., ktorý v službách polície pracoval viac ako 20 rokov a na konci kariéry pôsobil ako operačný dôstojník Krajského riaditeľstva PZ v Nitre, zobral úplatky aj od ďalších záujemcov o vodičské oprávnenia. Prokurátor mu kladie za vinu zločiny pomoci k zneužívaniu právomoci verejného činiteľa, prijímania úplatku a prečin nepriamej korupcie. 

Najmenší podiel na korupčnom škandále má 44-ročný expolicajt Peter D. zo Žiaru nad Hronom, ktorý v celej veci figuruje iba v jedinom prípade a je stíhaný za prečin nepriamej korupcie. Úplatok za vybavenie vodičského bez predpísaných skúšok v sume vyše 20-tisíc korún (viac ako 663,89 eur) dal podľa prokuratúry v decembri 2007 práve nadporučíkovi Jurajovi D. a ten vec postúpil nezistenému skúšobnému komisárovi Okresného dopravného inšpektorátu PZ. 

Návrh sudcu na dohodu o vine a treste s prokurátorom všetci traja obžalovaní odmietli. Vyhlásili, že sú nevinní, ale hlavný obžalovaný to uviedol iba v prípade brania úplatku 20-tisíc korún od kolegu Juraja. K obžalobe, že vydával vodičské bez skúšok, sa nevyjadril. Peter D. sa rozhodol vypovedať až v utorok 11. februára v prítomnosti svojho 

Juraj D. sa obhajuje sám a senátu predniesol svoju výpoveď pripravenú písomne na šestnástich listoch. Jej čítanie trvalo takmer pol druhej hodiny a odovzdal ju do spisu. Vo výpovedi tvrdil, že celá vec je proti nemu vykonštruovaná, nasadený agent prekročil hranice zákona a kritizoval prácu vyšetrovateľov a dozorujúcich prokurátorov. Získané dôkazy proti nemu označil za protizákonné a žiadal súd, aby dôsledne preveril všetky okolnosti prípadu. Na otázku, prečo sa v prípravnom konaní priznal, vyhlásil, že to bolo na radu obhajcu, že sa tým môže vyhnúť väzbe. 

S korupčným prípadom v Zlatých Moravciach súvisí aj odsúdenie bývalého policajta Ladislava Kelecsényiho z obce Veľké Úľany. Ten ako sprostredkovateľ od istého Eugena, zvaného Jenci, ktorý vystupoval ako svedok aj v prípade Igora M., prevzal v roku 2007 16-tisíc korún (531 eur). Peniaze mali byť na autoškolu a tiež ako úplatok pre ďalšiu osobu, ktorá mala zariadiť, že vodičský preukaz bez skúšok dostane aj Amália U. Kelecsényi sa priznal a po dohode s prokurátorom za prečin nepriamej korupcie prijal trest odňatia slobody 1,5 roka podmienečne a pokutu 600 eur. 

Pojednávanie s trojicou expolicajtov pokračuje v utorok 11. februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies