Troch členov Sarkozyho predvolebného tímu zadržal úrad pre boj proti korupcii

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 11:47 • 2 min
Troch členov Sarkozyho predvolebného tímu zadržal úrad pre boj proti korupcii

PARÍŽ - Parížska prokuratúra dnes vypočula bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Výsluch súvisel s vyšetrovaním financovania jeho kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2012, v ktorých sa Sarkozy neúspešne pokúšal o opätovné zvolenie. Prokuratúra spresnila, že Sarkozyho dnes vypočúvali v súvislosti s podozrením zo zneužitia dôvery.

slovakia

left justify in out

Výsluch sa týka rozhodnutia francúzskej Ústavnej rady spred dvoch rokov, v ktorom sa uzniesla, že Sarkozy porušil predpisy obmedzujúce náklady na prezidentskú kampaň. Tento orgán dal vtedy za pravdu komisii dohliadajúcej na priebeh prezidentských volieb, ktorá skonštatovala prekročenie limitu 22,5 milióna eur zo strany Sarkozyho volebného tímu, a to o takmer 500.000 eur. Za trest musela Únia za ľudové hnutie (UMP) vrátiť 11 miliónov eur, ktoré dostala za svoj volebný zisk.

 

Okrem toho dnes francúzske médiá informovali, že v súvislosti so Sarkozyho predvolebnou kampaňou v roku 2012 dnes v Nanterre vzali do vyšetrovacej väzby troch blízkych spolupracovníkov exprezidenta: riaditeľa jeho kampane Guillauma Lamberta, vtedajšieho pokladníka UMP Philippa Brianda a advokáta UMP Philippa Blanchetiera. Vypočúvali ich vyšetrovatelia Úradu pre boj proti korupcii, ktorý patrí pod justičnú políciu.

 

Podľa médií trojicu mužov zadržali v súvislosti s finančnými podvodmi, ktoré strana údajne v roku 2012 robila. Ide o tzv. aféru Bygmalion, v ktorej rovnomenná komunikačná spoločnosť obvinila predstaviteľov Sarkozyho kampane, že od nej žiadali falošné faktúry na viac než desať miliónov eur. Tieto peniaze chcela UMP použiť na financovanie svojich predvolebných mítingov, ktoré však mali byť uhradené z oficiálnych fondov určených na kampaň.

 

Sarkozyho UMP si stále vychutnáva svoj triumf z nedávnych regionálnych volieb, v ktorých získala kontrolu nad viac ako polovicou departementov v krajine, čím spôsobila vládnucim, ale stále menej populárnym socialistom zdrvujúcu porážku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies