Troch bývalých esesákov stíhajú za zločiny v Auschwitz-Birkenau

NETKY.SK • 23 Február 2015, 16:49 • 2 min
Troch bývalých esesákov stíhajú za zločiny v Auschwitz-Birkenau

Schwerin/Dortmund/Hannover 23. februára (TASR) - Prokuratúra v nemeckom Schwerine vzniesla žalobu voči 94-ročnému niekdajšiemu príslušníkovi zdravotníckych zložiek síl SS vo vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau.

slovakia

left justify in out

Inštitúcia nevidí napriek vysokému veku obžalovaného problém s jeho povolaním na trestnú zodpovednosť.
     

Dôchodca čelí žalobe z trestného činu spoluúčasti na vražde v 3681 prípadoch. Podľa vyšetrovateľov totiž od 15. augusta do 14. septembra 1944 pôsobil v spomínanom tábore, kde v danom období putovalo priamo z transportov do plynových komôr najmenej 3681 ľudí.
     

Vrchný prokurátor Hans Förster zdôraznil, že pre vznesenie žaloby je rozhodujúcou skutočnosťou fakt, že muž vedel o vyhladzovacom charaktere tábora a svojou činnosťou pomáhal jeho fungovaniu.
     

Prokuratúra v Dortmunde iba nedávno obžalovala 93-ročného niekdajšieho príslušníka SS z rovnakého trestného činu a prokuratúra v Hannoveri zasa bývalého 93-ročného dobrovoľníka v službách SS zo spoluúčasti na vražde v najmenej 300.000 prípadoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona